
Για πολλά χρόνια, ένας καφές ή τσάι στα τουρκικά καφέ ήταν μια προσιτή απόλαυση, αλλά η ραγδαία αύξηση των τιμών και οι νέες χρεώσεις με χρονοχρέωση αλλάζουν την εμπειρία για πολλούς πελάτες.
Καθώς τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται, ορισμένα καφέ – ιδιαίτερα στις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Κωνσταντινούπολης – υιοθετούν πολιτική χρέωσης ανά λεπτό, επιβάλλοντας επιπλέον κόστος σε πελάτες που παραμένουν για μεγάλο διάστημα χωρίς να κάνουν επιπλέον παραγγελίες.
Νέα τιμολογιακή πολιτική: Χρεώσεις με χρονικό όριο
Σε πολυτελή καφέ σε περιοχές όπως το Ταξίμ, οι πελάτες καλούνται να παραγγείλουν ένα νέο προϊόν κάθε 30 ή 60 λεπτά, αλλιώς ενδέχεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις ή να κληθούν να αποχωρήσουν.
Επιπλέον, σε ορισμένες επιχειρήσεις έχουν οριστεί ελάχιστα όρια κατανάλωσης για μεγαλύτερα τραπέζια. Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης παραγγείλει λιγότερο από 220 TL (περίπου 6,60 ευρώ), μπορεί να του ζητηθεί να αποχωρήσει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι ειδοποιήσεις πάνω στα τραπέζια κάνουν σαφές ότι οι πελάτες δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τον καφέ τους για ώρες χωρίς επιπλέον παραγγελίες.
Αυξημένο κόστος στα καφέ της Τουρκίας
Η χρονική χρέωση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές στα καφέ έχουν αυξηθεί δραματικά. Σήμερα, η μέση τιμή για ένα τσάι σε ορισμένα καφέ έχει φτάσει τις 50 TL (1,65 USD), ενώ ένας απλός καφές μπορεί να κοστίζει έως και 100 TL (3,30 USD).
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην πληθωριστική πίεση και τα υψηλά ενοίκια, ωθώντας τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέους τρόπους αύξησης των εσόδων.
Σύμφωνα με ιδιοκτήτες καφέ, οι πελάτες που καταλαμβάνουν τραπέζια για ώρες χωρίς νέες παραγγελίες μειώνουν τον αριθμό των πελατών που μπορούν να εξυπηρετηθούν, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη ζήτηση.
Οι φοιτητές πλήττονται περισσότερο
Αν και οι τουρίστες και οι περιστασιακοί επισκέπτες μπορεί να μην αισθανθούν αμέσως τις επιπτώσεις, οι φοιτητές βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών.
Τα καφέ αποτελούσαν παραδοσιακά χώρους μελέτης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Με τις νέες πολιτικές, η παραμονή στα αγαπημένα τους σημεία γίνεται πλέον οικονομικά δυσπρόσιτη.
Πολλοί φοιτητές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς τα καφέ γίνονται λιγότερο προσιτά, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν εναλλακτικούς χώρους, όπως βιβλιοθήκες, coworking spaces ή πιο φιλικά προς τους φοιτητές καφέ.
Η αλλαγή της κουλτούρας των καφέ
Για δεκαετίες, η τουρκική καφετέρια αποτελούσε χώρο κοινωνικοποίησης, ανάγνωσης και χαλαρής συζήτησης. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν σε δημόσιους χώρους.
Καθώς όλο και περισσότερα καφέ εφαρμόζουν χρονική χρέωση, οι πελάτες ενδέχεται να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές.