Μοναστήρια, τόποι προσκυνήματος, μνημεία άλλων δογμάτων και άλλων θρησκειών, κειμήλια αλλά και έθιμα όπως του Πάσχα και της Καθαράς Δευτέρας, είναι αναξιοποίητοι θησαυροί της Κρήτης.
Η Κρήτη αποτελεί έναν τόπο στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να εκμεταλλευτούν επαρκώς τις δυνατότητες που υπάρχουν και να συνεργαστούν προς αυτόν τον σκοπό, τονίστηκε σήμερα από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός: Εξέλιξη και προοπτικές».
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το τμήμα Χανίων της ΑΧΕΠΑ, με την υποστήριξη των Μητροπόλεων Κυδωνίας και Αποκορώνου και Κισάμου και Σελίνου, τονίστηκε επίσης ο ρόλος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας που προάγει τη συμφιλίωση, τον διάλογο και τον σεβασμό μεταξύ λαών, ένας ρόλος πολύ σημαντικός την εποχή που επικρατεί θρησκευτικός φανατισμός.
Ο Κώστας Χριστινάκης, Πρόεδρος Χανίων της ΑΧΕΠΑ, επεσήμανε ότι η Κρήτη έχει πολλές δυνατότητες για «πολύ μεγαλύτερη ανέλιξη στην κατάταξη των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να εκμεταλλευτούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού” ενώ όπως πρόσθεσε στόχος της εκδήλωσης ήταν αφενός να αναδείξει «τους τρόπους με τους οποίους ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός θα τονώσουν τον τουρισμό της Κρήτης και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νομού μας αλλά και να υπενθυμίσει ότι η Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, και αναφέρομαι στον κλήρο και στον λαό, συνεχίζει να προάγει τη συμφιλίωση, τον διάλογο και τον σεβασμό μεταξύ λαών, στοιχείο πολύ σημαντικό στις μέρες μας που η ανθρωπότητα βιώνει τις συνέπειες θρησκευτικού φανατισμού».
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων ν. Χανίων αναφέρθηκε στον πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης σημειώνοντας οτι «Η Κρήτη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι διασώζει τον μεγαλύτερο αριθμό από βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες που υπάρχουν, αλλά και μοναστήρια και μνημεία άλλων δογμάτων και άλλων θρησκειών, ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα μπορεί να προβληθεί και να αξιοποιηθεί.
Ο κ. Αδριανάκης, πρότεινε τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, όπως αυτή που δίνεται μέσα από την “διασύνδεση” των μοναστηριών, του Αγίου Ιωάννη του Ξένου που αρχίζει από το Ηράκλειο και καταλήγει στα Φαλάσαρνα ενώ επεσήμανε οτι η όποια προσπάθεια αξιοποίησης του δυναμικού κάθε περιοχής θα γίνεται με τη συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων.
Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε ότι έθιμα που για εμάς είναι συνηθισμένα, όπως τα έθιμα του Πάσχα ή της Καθαράς Δευτέρας αλλά και τα πανηγύρια του καλοκαιριού, για τον επισκέπτη μπορεί να αποτελέσουν ένα εντυπωσιακό βίωμα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν ακόμη τρόπο αξιοποίησης του πολύπλευρου δυναμικού της Κρήτης στα πλαίσια της δημιουργίας ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος.
Ο Χρήστος Καραγιάννης, Επίκουρος καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης, του τμήματος θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την διάκριση μεταξύ του προσκυνηματικού και του θρησκευτικού τουρισμού ενώ επεσήμανε οτι στόχος είναι να “ανοίξει” η αγορά του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, που μέχρι σήμερα στην Ελλάδα γίνεται από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και συχνά συνδέεται με το χριστιανικό συναίσθημα. Με την αξιοποίηση όσο τον δυνατόν μεγαλύτερων υποδομών, τόνισε ο κ. Καραγιάννης, μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αρχαιολογικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών, πάρκων που θα δημιουγήσουν μια νέα τουριστική αγορά.
Η Ευγενία Κανελλοπούλου, πρόεδρος του τμήματος “Θυγατέρες της Πηνελόπης”, αναφέρθηκε στις δράσεις του τμήματος σημειώνοντας ότι “Δημιουργούμε και φτιάχνουμε ενημερώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, είμαστε κοντά στην κοινωνία, κυρίως σε πρακτικά θέματα, κοντά στους ανθρώπους και τους φορείς της κοινωνίας μας”