«Διατηρούμε έντονο το ενδιαφέρον να αποτελέσει η Κρήτη το Κέντρο Συνεργασίας για την Κυκλική Οικονομία, για όλες τις Νησιωτικές Περιφέρειες στην Μεσόγειο. Αυτό το συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις επαφές με άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενδυναμώνοντας τη κοινή πορεία και συνεργασία μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του κατά την έναρξη του συνεδρίου κυκλικής οικονομίας που ξεκίνησε πριν λίγο στα Χανιά στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) με τίτλο «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διοργάνωση στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη τη φετινή χρόνια. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου είναι ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής.

Σε δηλώσεις του εμφανίστηκε υπέρμαχος της προοπτικής να αποκτήσει η Κρήτη κεντρικό ρόλο στο Μεσογειακό χώρο στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προτείνει, μπορεί το νησί να γίνει η έδρα του Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας για την κυκλική οικονομία στα νησιά της Μεσογείου. Θέμα που επαναφέρει στην ατζέντα του συνεδρίου των Χανίων ευελπιστώντας σε θετική προοπτική.

Ο Αντπεριφερειαρχης Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκος Καλογερής επεσήμανε πως η κυκλική οικονομία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να περάσουμε από την γραμμική αντίληψη στην ανακύκλωση για να μην σπαταλούμε πόρους.
Να σημειωθεί ότι η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει ένα από τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πόρων και θα στηρίξει την καινοτομία, την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων. Θέματα που αφορούν άμεσα την Κρήτη και ευρύτερα τα νησιά της Μεσογείου.

Ατζέντα Συνεδρίου

Με βάση το νέο πλαίσιο Κυκλικής Οικονομίας, το Συνέδριο εστιάζει στη δημιουργία ικανοτήτων και στην περιφερειακή συνεργασία σε θέματα όπως:
• Προκλήσεις και ευκαιρίες κυκλικής οικονομίας σε νησιωτικές περιοχές της ΕΕ
• Πρωτοβουλία Καθαρής Ενέργειας στα νησιά και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Υδατινοι ποροι
• Στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων και πλαστικών
• Μπλε ανάπτυξη
• Θέματα νησιωτικότητας
• Συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και συναφή χρηματοδοτικά εργαλεία
• Τεχνολογίες πληροφοριών και έξυπνα νησιά

Κατά τη διάρκεια του ειδικά διαμορφωμένου επιχειρηματικού φόρουμ, θεσμικά όργανα, επιχειρήσεις και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών θα συναντηθούν για ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη μετατροπή ιδεών σε επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποστηριζόμενες από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούν επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας και οικολογικής καινοτομία.
Παράλληλα, η στρογγυλή τράπεζα συζήτησης συνεργειών μεταξύ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των κύριων στρατηγικών προγραμματικών πλαισίων και την κεφαλαιοποίηση κοινών προτεραιοτήτων και πολιτικών θέσεων.