Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στον κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που αντιτίθενται στην ιδέα της επιβολής απαγόρευσης εισόδου και της διακοπής της έκδοσης βίζας Σένγκεν σε Ρώσους πολίτες, περιλαμβάνεται πλέον και η Κύπρος. 

Ο Κορνήλιος Κορνέλιου μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, δήλωσε ότι η χώρα πιστεύει στις διαπροσωπικές επαφές και δεν υποστηρίζει την ιδέα της απαγόρευσης της εισόδου των Ρώσων στην ΕΕ.
Επιπλέον, ο Γραμματέας σημείωσε ότι με την επιβολή περιοριστικών μέτρων, η ρωσόφωνη ομογενειακή κοινότητα θα εμποδίζεται να επισκεφτεί μέλος της οικογένειάς τους και φίλους.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει αξία σε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε. Αν και η Κύπρος ήταν αντίθετη στην απαγόρευση των Ρώσων, ο υπουργός επεσήμανε ότι ενδέχεται να συζητηθούν πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας και να ενισχυθούν τα υπάρχοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία υποστηρίζουν την απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους τουρίστες.

Ηχηρό «όχι» στην απαγόρευση από Josep Borrell και Olaf Scholz

Χθες ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα για την απαγόρευση βίζας για σε Ρώσους πολίτες.

Η δήλωση του έγινε πριν από τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στην Πράγα.

Ομοίως, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, είπε επίσης ότι η επιβολή απαγόρευσης εισόδου για τους Ρώσους δεν είναι καλή ιδέα.

Ο καγκελάριος είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να υποστούν τις ενέργειες του Πούτιν. Αντί να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε αθώους πολίτες, πρότεινε στις χώρες της ΕΕ να επικεντρωθούν στο να στοχοποιήσουν τον Πούτιν και άλλα άτομα που ευθύνονται για τον πόλεμο.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα επίσης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους Ρώσους ή να αλλάξει το καθεστώς των βίζας που ήδη κατέχουν οι Ρώσοι.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Ρωσίας θα συνεχίσουν να μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν έγκυρη βίζα.

Η ΕΕ θα αναμένει απώλεια άνω των 3 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών φέτος

Σύμφωνα με την Statista, οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να χάσουν περίπου τρία εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία είναι με βάση τον αριθμό των θέσεων που έχουν προγραμματιστεί στις εισερχόμενες πτήσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2022.