Σύνταξη: tourismtoday.gr

Επιχειρηματίες από τρίτες χώρες θα μπορούν να αποκτήσουν διαμονή στη Μάλτα μέσω του νέου προγράμματος Startup Residence Scheme. Στόχος της χώρας είναι να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Το νέο πρόγραμμα χορηγεί άδεια διαμονής τριών ετών σε ιδρυτές, συνιδρυτές και βασικούς υπαλλήλους επιχειρήσεων μαζί με τα μέλη της οικογένειας τους.

Η άδεια μπορεί στη συνέχεια να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια από τους ιδρυτές και  συνιδρυτές εταιρειών καθώς και για άλλα τρία χρόνια από βασικούς υπαλλήλους. Βασική προϋπόθεση είναι ότι η επιχείρηση θα βρίσκεται σε λειτουργία.

Για να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα, οι αλλοδαποί πρέπει να πραγματοποιήσουν επένδυση τουλάχιστον 25.000 ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ή σε υλική επένδυση.

Μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών, οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μακροχρόνια διαμονή στην Μάλτα.

Ο Kurt Farrugia, διευθύνων σύμβουλος της Malta Enterprise, είπε ότι η κυβέρνηση της Μάλτας βάζει τις καινοτόμες startups στο επίκεντρο του οικονομικού οράματος της χώρας.

Εκτός από το Startup Residence, η Μάλτα προσφέρει επίσης το πρόγραμμα Golden Visa. Αυτό επιτρέπει σε πλούσιους ξένους υπηκόους να αποκτήσουν υπηκοότητα στη Μάλτα, παρά το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα έχουν συχνά κατηγορείται για συμμετοχή σε παράνομες πράξεις.