Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Μαδέρα ενισχύει το χαρτοφυλάκιο εναλλακτικού τουρισμού της, δημιουργώντας το μεγαλύτερο προστατευμένο θαλάσσιο καταφύγιο στον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη.
Στόχος είναι να προσελκύσει επιπλέον ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για αυτού του είδους τις αποδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιφέρειας της Μαδέρας,
θα επεκτείνει σε 12 ναυτικά μίλια το θαλάσσιο καταφύγιο στα Άγρια Νησιά (Ilhas Selvagens) -μέρος του Αρχιπελάγους της Μαδέρας και ένα πορτογαλικό φυλάκιο.

Αυτή η εξέλιξη, θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πλήρως προστατευμένο θαλάσσιο καταφύγιο σε ολόκληρο τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη. Και θα προσελκύσει σημαντικό μέρος ταξιδιωτών που ενδιαφέρονται γι’ αυτό το είδος τουρισμού.

Η Μαδέρα προωθεί τον αειφόρο τουρισμό

Η Μαδέρα προωθεί τον αειφόρο τουρισμό και στηρίζει την ανάπτυξη της σε εναλλακτικούς ταξιδιώτες.

Η τουριστική βιομηχανία της στηρίζεται σε εναλλακτικές περιηγήσεις για επισκέπτες στο νησί.
Όπως παρατήρησης φαλαινών, περπάτημα, πεζοπορία, τρέξιμο μονοπατιών. Ακόμη και διαδραστικά εργαστήρια για την τέχνη του κεντήματος της Μαδέρας ή ξενάγηση σε οινοποιείο για δοκιμή κρασιών και πολλά άλλα.

Το θαλάσσιο καταφύγιο στα Άγρια Νησιά (Ilhas Selvagens)

Στο θαλάσσιο καταφύγιο στα Άγρια Νησιά (Ilhas Selvagens) όλα τα είδη θα προστατεύονται πλήρως από την αλιεία ή άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Ερευνητές από το Oceano Azul συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα Waitt και το National Geographic Pristine Seas για να υποστηρίξουν τις ανάγκες για ένα αποθεματικό.

  • Τα νερά γύρω από αυτά τα νησιά αποτελούν ζωτικό πέρασμα για τα ψάρια και τα θηλαστικά που μεταναστεύουν.
  • Τα νερά κοντά στις ακτές των νησιών παρέχουν βασικούς βιότοπους.

Οι επιστημονικές ομάδες τόνισαν τη σημασία της κίνησης της Πορτογαλίας. Δεδομένου ότι μόνο λιγότερο από το 8% του ωκεανού προστατεύεται επί του παρόντος.

Ελπίζεται ότι αυτό θα εμπνεύσει άλλους να λάβουν παρόμοια μέτρα για τη διατήρηση των ωκεανών μας.

Τα άγρια ​​νησιά είναι τραχιά και αφιλόξενα, κατοικούνται μόνο από δασοφύλακες. Αποτελούν ένα σημαντικό σημείο φωλιάς για τη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής του Cory’s Shearwaters του Ατλαντικού. Και είναι επίσης το σπίτι της ενδημικής σαύρας Selvagens Gecko.

Η ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της αναγνώρισης του Πόρτο Σάντο ως καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO τον Νοέμβριο του 2020, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Το Πόρτο Σάντο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Μαδέρας, 50 χιλιόμετρα από το κύριο νησί της Μαδέρα.

Έχει περίπου 5.500 κατοίκους. Και φιλοξενεί 2.110 είδη, συμπεριλαμβανομένων 15 ενδημικών του νησιού, και 9 χλμ παρθένα αμμώδη παραλία.
Το αποθεματικό στοχεύει να συμβάλει στη συμφιλίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας.