Η Μαλαισία θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της για διεθνείς επισκέπτες το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου, καθώς η χώρα επιδιώκει να αναζωογονήσει τον προβληματικό τουριστικό τομέα της.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας άνοιξε ξανά σταδιακά την οικονομία της τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό έχουν επιβραδυνθεί εν μέσω ενός ενισχυμένου προγράμματος εμβολιασμού.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 32 εκατομμυρίων της Μαλαισίας είναι εμβολιασμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Ο πρώην πρωθυπουργός Muhyiddin Yassin, ο οποίος προεδρεύει ενός συμβουλίου που έχει επιφορτιστεί με το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης της Μαλαισίας, είπε ότι η τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει πολύ αργά χωρίς ξένους και σημείωσε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης χρειάζονται χρόνο για να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις.

Ο Muhyiddin, ωστόσο, είπε ότι τα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης, όπως τα τεστ Covid-19, θα παραμείνουν σε ισχύ, με τις αρχές να καθορίζουν την είσοδο με βάση την κατάσταση του Covid-19 στις χώρες προέλευσης και άλλους παράγοντες. Δεν διευκρίνισε πότε θα ανακοινωθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία, αλλά είπε ότι η απόφαση είναι ακόμη λεπτομερής από τις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας.

Η Μαλαισία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια εμβολιασμένη λωρίδα ταξιδιού με τη γειτονική Σιγκαπούρη στις 29 Νοεμβρίου, επιτρέποντας ταξίδια χωρίς καραντίνα για τα εμβολιασμένα άτομα μεταξύ των δύο χωρών. Συμφώνησε επίσης με την Ινδονησία να εισαγάγει παρόμοιο ταξιδιωτικό διάδρομο σε σταδιακή βάση.