Η Μαλαισία ξεκίνησε ένα δεκαετές σχέδιο για την επανεκκίνηση του τομέα του τουρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει χάσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια MYR (24,61 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) φέτος λόγω της πανδημίας.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είχε στοχεύσει αρχικά 30 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών μέσω του προγράμματος «Visit Malaysia 2020», από 28 εκατομμύρια πέρυσι. Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία έχει πληγει απο την πανδημία , η οποία το 2019 είχε συνεισφέρει 240,2 δισεκατομμύρια MYR, ή το 15,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Μαλαισίας. Αυτό αποκαλύφθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας Μουχιντίν Γιασίν.

Η Μαλαισία έκλεισε τα σύνορά της στους περισσότερους αλλοδαπούς τον Μάρτιο, με την είσοδο αυστηρά περιορισμένη σε επιχειρηματικούς σκοπούς, ως μέρος των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αναστολή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση των λοιμώξεων σε λιγότερους από 100.000 και στους θανάτους COVID-19 σε μόλις 439.

«Είναι σαφές ότι έχουμε επηρεαστεί από το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19 φέτος και οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία… αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες στιγμές τους», δήλωσε ο Mουχιντίν κατά την εικονική έναρξη μιας εθνικής πολιτικής τουρισμού 2020-2030.

Η πολιτική θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ενθάρρυνση του αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμού, καθώς και στον προγραμματισμό μελλοντικών καταστροφών, δήλωσε ο Μουχιντίν. Επιδιώκει επίσης να χαρακτηρίσει τη Μαλαισία ως προορισμό οικοτουρισμού, με δέσμευση για εξισορρόπηση της ανάπτυξης και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της κληρονομιάς της, είπε.