Αξιωματούχοι της Νέας Ζηλανδίας δήλωσαν ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά τις απαιτήσεις καραντίνας στα σύνορά τους, οι οποίες ήταν από τις πιο σκληρές στον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ενώ οι αλλαγές θα διευκολύνουν τους Νεοζηλανδούς που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν ημερομηνία για το πότε θα μπορούσαν να καλωσοριστούν ξανά οι τουρίστες. Αυτή η αλλαγή πιθανότατα απέχει ακόμη μήνες.

Ο υπουργός Αντιμετώπισης του COVID-19, Κρις Χίπκινς, δήλωσε ότι από τον επόμενο μήνα, οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να περάσουν επτά ημέρες σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας που διαχειρίζεται ο στρατός, το ήμισυ της προηγούμενης απαίτησης. Είπε ότι ορισμένες νέες αφίξεις από νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν να παραλείψουν εντελώς την καραντίνα και να απομονωθούν στο σπίτι.

Είπε ότι οι νέοι κανόνες ήταν ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από τα ευρύτερα μέτρα επαναλειτουργίας που θα εισαχθούν σταδιακά όταν περισσότερο από το 90% των Νεοζηλανδών ηλικίας 12 ετών και άνω εμβολιαστεί πλήρως.

Μέχρι στιγμής, το 72% των επιλέξιμων ατόμων έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια. Η αλλαγή ακολουθεί την αυξανόμενη κατακραυγή από τους Νεοζηλανδούς που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις στο σύστημα καραντίνας. Κάποιοι έχουν καταφύγει σε νομικές ενέργειες.

Πριν από την έναρξη της πανδημίας, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τη Νέα Ζηλανδία κάθε χρόνο και η βιομηχανία ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εισοδημάτων από το εξωτερικό.