Την πρωτοκαθεδρία του όσον αφορά σε επενδύσεις ακινήτων έχασε το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα το Λονδίνο που υποχώρησε σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield στα $25 δισ. για τους 12μήνες που έληξαν τον Ιούνιο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι έφθανε τα $39 δις. Δεν αποτελεί έκπληξη, βέβαια, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στη Βρετανία το ότι χάνει την πρώτη θέση της πόλης με τις περισσότερες επενδύσεις ακινήτων από την Νέα Υόρκη που την ξεπερνά. Αυτό που σίγουρα αποτελεί «μικρή έκπληξη» είναι ότι οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν για πρώτη φορά σε βάθος επταετίας.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά των επενδύσεων ενισχύθηκε 0,5% στα $1,35 τρις. για το εξεταζόμενο διάστημα αν αφαιρεθούν οι συναλλαγές που αφορούν στην αγορά γης προς ανάπτυξη ουσιαστικά παρατηρείται μείωση της τάξης του 5,7% στα $919,7 τρις.

Πτωτικές τάσεις, όμως, πέραν του Λονδίνου που χάνει τη λάμψη του κυρίως λόγω της απόφασης για Brexit καθώς οι επενδυτές φοβούνται την αστάθεια, κι άλλες μεγάλες πόλεις σημείωσαν πτώση στις επενδύσεις όπως το Τόκιο, η Ουάσινγκτον και η Φρανκφούρτη λόγω του συνδυασμού της περιορισμένης προσφοράς και του τοπικού ανταγωνισμού.

Όπως επισημαίνει η έκθεση 10 από τις κορυφαίες 25 πόλεις με ξένες επενδύσεις ήταν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, 9 στη Β. Αμερική και 6 σε Ασία – Ειρηνικό.

Πηγή : www.ered.gr