H Ευρωζώνη εισέρχεται σχεδόν σίγουρα σε ύφεση, με τις έρευνες που ανακοινώθηκαν σήμερα να δείχνουν βαθύτερη κρίση του κόστους διαβίωσης και ζοφερές προοπτικές που κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς στις δαπάνες τους.

Αν και υπήρξε κάποια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, σύμφωνα με τις έρευνες, αυτές παρέμειναν υψηλές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπό πίεση καθώς ο πληθωρισμός έφθασε το 9,1% τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει την προοπτική μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων την ώρα που η οικονομία μπαίνει σε πτωτική τροχιά. Μία αύξηση του κόστους δανεισμού θα αύξανε τα προβλήματα των καταναλωτών που έχουν πάρει δάνεια, αλλά από έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν αναμένουν μία χωρίς προηγούμενο αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), ενώ οι άλλοι μισοί προβλέπουν μία αύξηση 50 μ.β.

Παρά τις προσδοκίες αυτές, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 0,99 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream θα παραμείνει κλειστός επ’ αόριστο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως 30% σήμερα, ενισχύοντας του φόβους για ελλείψεις και ενισχύοντας τις προσδοκίες για ύφεση και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πλήττονται από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο από 49,9 τον Ιούλιο, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 να υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

“Οι έρευνες PMI διαμηνύουν ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται νωρίτερα στην ύφεση από ό,τι θεωρούσαμε, με επικεφαλής τη Γερμανία και τώρα βλέπουμε ότι η Ευρωζώνη θα έχει ύφεση για τρία τρίμηνα”, δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Canada.

Η προοπτική της ύφεσης έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, η οποία μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η εγχώρια ζήτηση πιέστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού και τη μείωση της εμπιστοσύνης. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, αρχής γενομένης από το τρέχον, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Στη Γαλλία, ο τομέας των υπηρεσιών έχασε επιπλέον δυναμική και κατάφερε απλά να σημειώσει μία μικρή αύξηση, με τους υπεύθυνους αγορών να είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές.

Ο ιταλικός τομέας υπηρεσιών επανήλθε σε μία συγκρατημένη ανάπτυξη, αλλά στην Ισπανία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο, με τις επιχειρήσεις να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη τους και την καταναλωτική ζήτηση.