Η Ουαλία συμφωνεί με τις αλλαγές ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αντιτίθεται στην απόρριψη των δοκιμών PCR της 2ης ημέρας.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας επιβεβαίωσε ότι θα ευθυγραμμιστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και θα συγχωνεύσει τις πράσινες και πορτοκαλί λίστες ταξιδιών σε μία.

Καταργεί επίσης την απαίτηση για δοκιμές πριν από την αναχώρηση για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ έως τις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με την κατάργηση των τεστ PCR, αλλά έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην αλλαγή, ενώ καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ανατρέψει την απόφασή της.

“Έχουμε ζητήσει τακτικά μια προσεκτική προσέγγιση στα διεθνή ταξίδια για να αποτρέψουμε την επανεισαγωγή του Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά νέες και αναδυόμενες παραλλαγές που ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στα εμβόλια”, δήλωσε ο Eluned Morgan, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

“Η απόφαση να απομακρυνθούμε από τις δοκιμές PCR από τους ταξιδιώτες που επέστρεψαν τη δεύτερη ημέρα είναι ανησυχητική. Αυτή η δοκιμή, σε συνδυασμό με τη γενετική αλληλουχία όλων των θετικών δοκιμών, είναι ένα ζωτικό μέρος της επιτήρησής μας.”

“Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις επικοινωνίας και επιβολής όσον αφορά τις διαφορετικές απαιτήσεις δοκιμών και συνεχίζουμε να εξετάζουμε διεξοδικά τα στοιχεία για ένα καθεστώς δοκιμών μόνο στην Ουαλία, αλλά η ισχυρότερη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι να επαναφέρει η βρετανική κυβέρνηση τις δοκιμές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.”

Η κυβέρνηση της Ουαλίας εξετάζει επίσης σε ποιες χώρες θα επεκτείνει το σύστημα αναγνώρισης πιστοποίησης εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες.