Οι περιορισμοί για τον Covid θα μπορούσαν να επανενεργοποιηθούν σύντομα εάν τα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid δεν μειωθούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, προειδοποιεί ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ.

Εάν οι μολύνσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, ο Ντρέικφορντ είπε ότι «δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή» από το να σφίξουμε τους περιορισμούς.

Η Ουαλία βρίσκεται επί του παρόντος σε επίπεδο συναγερμού μηδέν, καθώς οι περισσότεροι από τους κανόνες περιορισμού καταργήθηκαν το καλοκαίρι, αν και οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους εκτός από παμπ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να καλούνται να εργάζονται από το σπίτι.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί απότομα στα υψηλότερα ποσοστά που έχουμε δει από την έναρξη της πανδημίας και περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν τόσο σοβαρά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη», είπε ο Ντρέικφορντ.

“Η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα τώρα για να ενισχύσουμε τα μέτρα που έχουμε λάβει σε επίπεδο συναγερμού μηδέν για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.”

Οι υπουργοί έχουν εκπονήσει μια στρατηγική για το σχέδιο Β.

«Κανείς από εμάς δεν θέλει να δει μια επιστροφή στους περιορισμούς, αλλά εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, το υπουργικό συμβούλιο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στην επόμενη αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Ντρέικφορντ.

Η επιστροφή στο επίπεδο συναγερμού 1 θα σήμαινε το κλείσιμο μη βασικών εγκαταστάσεων όπως τα νυχτερινά κέντρα και τον περιορισμό των αριθμών στις εσωτερικές συγκεντρώσεις, ενώ το επίπεδο συναγερμού 4 θα σήμαινε κλείδωμα παραμονής στο σπίτι.

Η σημερινή ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό αναμένεται να εκδώσει νέες οδηγίες σχετικά με την απομόνωση εάν ένα μέλος ενός νοικοκυριού έχει συμπτώματα ή/και βγει θετικό.