Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ουγγαρία είναι άλλη μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που δεν θα επιβάλει κυρώσεις και απαγορεύσεις βίζας για τους Ρώσους ταξιδιώτες, παρά το γεγονός ότι αρκετά κράτη του μπλοκ επιβάλλουν απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto, η Ουγγαρία δεν θέλει καν να συζητήσει τις ενεργειακές κυρώσεις, αφού εξαρτάται περίπου 85% από το ρωσικό αέριο.

Όπως δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογο Urmas Reinsalu, η Ουγγαρία είναι αντίθετη σε ένα ενισχυμένο πακέτο κυρώσεων που είχε ξεκινήσει η Εσθονία. 
Ο Peter Szijjarto επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί στην Ουγγαρία πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς ρωσικές πηγές ενέργειας.

«Δεν θα ενθαρρύνουμε τον ουγγρικό λαό να πληρώσει το τίμημα του πολέμου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ουγγαρίας.

Οι ενεργειακές κυρώσεις θα βλάψουν την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία, επομένως η ενίσχυση τους θα είναι αντίθετη με την κοινή λογική».

Σημείωσε επίσης ότι, ως γειτονική χώρα, η Ουγγαρία «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εδραίωση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό», μόνο που οι κυρώσεις είναι διαφορετικές από αυτές που προτείνει η Εσθονία.

Προς το παρόν, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αρνηθεί να επιβάλουν περιορισμούς έκδοσης βίζας σε όλους τους Ρώσους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τους περιορισμούς βίζα σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Αυγούστου.

Οι κύριοι λόγοι για αυτές τις αντιρρήσεις μπορεί να σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς η Πορτογαλία, η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κύπρος έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη τουριστών από τη Ρωσία, που ήταν μια από τις κύριες τουριστικές αγορές.

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, δήλωσε επίσης ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα της απαγόρευσης. Και προτείνει στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια πιο επιλεκτική προσέγγιση στο θέμα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις χώρες που επιβάλλουν απαγόρευση εισόδου στους Ρώσους.
Και ξεκαθάρισε ότι οι απλοί πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις ενέργειες του Πούτιν και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει αντ’ αυτού να επιβάλουν κυρώσεις που στοχεύουν τον Πούτιν και όσους υπηρετούν την ατζέντα του.

Μέχρι στιγμής η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία υποστηρίζουν την απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους τουρίστες.

Η πλειονότητα αυτών των χωρών είναι έτοιμη να εκδώσει λιγότερες βίζες σε Ρώσους υπηκόους, όπως η Φινλανδία και η Δανία. Άλλα κράτη όπως η Εσθονία θέλουν να τις απαγορεύσουν πλήρως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη.

Λιθουανός αξιωματούχος αμφιβάλλει για το ότι η ΕΕ θα σταματήσει να εκδίδει βίζες για Ρώσους

Η Λιθουανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που αποφάσισε να περιορίσει την έκδοση βίζας Σένγκεν για πολίτες της Ρωσίας.

Ωστόσο ο Asta Skaisgirytė, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Λιθουανίας, αμφιβάλλει ότι η ΕΕ θα σταματήσει να χορηγεί βίζα σε τουρίστες από τη Ρωσία.

Ο Asta Skaisgirytė είπε ότι η πιθανότητα η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή περιορισμών βίζα για τους Ρώσους είναι πολύ χαμηλή καθώς ορισμένες χώρες έχουν ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό τους.

Όπως υπογράμμισε η Γερμανία και οι νότιες χώρες της ΕΕ έχουν υψηλό εισόδημα από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αυτούς να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας και οι Ρώσοι αποτελούν μεγάλο μέρος του τουριστικού πληθυσμού.
Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται ενιαία θέση για να μπορέσουν να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.