O Επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών είναι «αισιόδοξος» για την ανάκαμψη του κλάδου, αλλά προειδοποίησε για αναταράξεις όπως το «φιάσκο» του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Nats στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία από τον οργανισμό εμπορίου αεροπορικών εταιρειών για τον Ιούλιο δείχνουν ότι η παγκόσμια αεροπορική επιβατική κίνηση βρίσκεται τώρα στο 95,6% των επιπέδων πριν από την Covid.

Η συνολική κίνηση τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκε κατά 26,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, ενώ ο συντελεστής επιβατών για τον κλάδο έφτασε το 85,7% που είναι το υψηλότερο μηνιαίο διεθνές επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η κίνηση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων τον Ιούλιο αυξήθηκε 13,8% από έτος σε έτος, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε 13,6%, και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 87%.

Ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της Iata, δήλωσε:

«Τα αεροπλάνα ήταν γεμάτα τον Ιούλιο καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ταξιδεύουν σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς. Είναι σημαντικό ότι οι προθεσμιακές πωλήσεις εισιτηρίων δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών παραμένει υψηλή.

«Και υπάρχει κάθε λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη».

Και πρόσθεσε: «Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για πολύ μεγάλη ζήτηση κυκλοφορίας.

«Ενώ ο κλάδος ήταν σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένος να υποδεχτεί την επιστροφή στα προ πανδημικά επίπεδα λειτουργιών, δυστυχώς, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους παρόχους υποδομών μας.

«Οι επιδόσεις ορισμένων από τους βασικούς παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, για παράδειγμα, ήταν βαθιά απογοητευτικές για πολλούς λόγους, από το ανεπαρκές προσωπικό μέχρι το φιάσκο αποτυχίας του Nats στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

«Ακόμα πιο ανησυχητικές, ωστόσο, είναι οι πολιτικές αποφάσεις ορισμένων κυβερνήσεων –μεταξύ αυτών του Μεξικού και της Ολλανδίας– να επιβάλουν περικοπές χωρητικότητας στους μεγάλους κόμβους τους που σίγουρα θα καταστρέψουν θέσεις εργασίας και θα βλάψουν τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

«Οι αριθμοί συνεχίζουν να μας λένε ότι οι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται αεροπορική σύνδεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργάζονται μαζί μας ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια, βιώσιμα και αποτελεσματικά».

Την περασμένη εβδομάδα, η Iata προειδοποίησε την ολλανδική κυβέρνηση να μην βιαστεί με τις προτεινόμενες περικοπές στους αριθμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, ενώ υπάρχει υπηρεσιακή διοίκηση.