Οι ποδηλατικές διαδρομές μικρών και μεγάλων αποστάσεων στην Τουρκία αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να διασχίσουν τη χώρα πάνω σε ένα ποδήλατο, απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό της, όπως επίσης το φαγητό και τα χειροτεχνήματά της.

Η ποδηλασία μέσα από τις υπέροχες αρχαίες πόλεις της Τουρκίας, τα γραφικά χωριά και τα φυσικά πάρκα της χαρίζει στους ποδηλάτες μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Με μια μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων και ξενώνων που διαθέτουν εθνική και διεθνή οικολογική σήμανση να κάνουν το ταξίδι τους ακόμη πιο άνετο, οι διαδρομές περιλαμβάνουν επίσης χώρους για κάμπινγκ και glamping και ξενοδοχεία φιλικά προς τα ποδήλατα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού και επισκευής ποδηλάτων σε ασφαλείς χώρους στάθμευσης.

EuroVelo 8: Η «διαδρομή της UNESCO» από την Πέργαμο στην Έφεσο

Η αρχαία πόλη της Περγάμου (Pergamon), Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ο πρώτος σταθμός στο 45o χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής, η οποία εισέρχεται στην Τουρκία από το Δεκελί (Dikili) – λιμάνι στην περιοχή της Σμύρνης. Στη συνέχεια, η διαδρομή περνά από πανέμορφα σημεία της πόλης της Σμύρνης όπως ο Παράδεισος των Πουλιών, το Καρσίγιακα (Karşıyaka), το Αλζαντζάκ (Alsancak), αλλά και από υπέροχους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, όπως το Σεφεριχισάρ (Seferihisar), το Σιγιατζίκ (Sığacık), τα Βουρλά (Urla) και τα Αλάτσατα (Alaçatı), προτού καταλήξει στην αρχαία πόλη της Εφέσου, ένα άλλο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτή τη διαδρομή των 500 χιλιομέτρων, μπορείτε να σταθμεύσετε σε πολλά χωριά και παραθεριστικά θέρετρα, να παρατηρήσετε φλαμίνγκο που διασχίζουν το Δέλτα του Γκεντίζ (Gediz) και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, ήδη από τον ποδηλατόδρομο που διασχίζει το κέντρο της πόλης. Σας δίνεται επίσης η ευκαιρία να επισκεφθείτε ιστορικά μνημεία σε δύο αρχαίες πόλεις που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η «διαδρομή της Θράκης» από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη

Μία περιήγηση στην περιοχή της Θράκης μπορεί να ξεκινήσει από την Αδριανούπολη (Edirne), περιοχή που φημίζεται για το φυσικό της κάλλος, το νόστιμο φαγητό της, τους αμπελώνες, τα θρυλικά κρασιά και τους φιλικούς της ανθρώπους. Η πόλη, που υπήρξε η δεύτερη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναδεικνύει μια σειρά από ιστορικά κτίρια και δομές όπως πανδοχεία, λουτρά, γέφυρες και ανάκτορα. Το Τέμενος Σελιμιγιέ (Selimiye), που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα (Μιμάρ) Σινάν [(Mimar) Sinan] και συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2011, είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς. Μετά την Αδριανούπολη, μπορείτε να συνεχίσετε για το Κιρκλαρελί (Kırklareli) ποδηλατώντας σε δρόμους που διασχίζουν πυκνά δάση. Εκτός από το Εθνικό Πάρκο της Ιγνεάδας (İğneada), το οποίο περιλαμβάνει αλλουβιακά δάση, βάλτους, λίμνες γλυκού νερού και παράκτιους αμμόλοφους, τα αξιοθέατα αυτής της γραφικής πόλης περιλαμβάνουν λαμπρά παραδείγματα οθωμανικής αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Η Κωνσταντινούπολη, η φωτεινή και γεμάτη ζωντάνια μητρόπολη με την αρχαία ιστορία και τα μνημεία της, είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του ποδηλατικού ταξιδιού.

Η «διαδρομή της Ανατολίας» από την Κωνσταντινούπολη στην Καισάρεια

Ταξιδέψτε από την Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, στην καρδιά της Ανατολίας. Από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το φέρι σάς μεταφέρει στην πλευρά της Ανατολίας, χαρίζοντας μια εκπληκτική θέα στον Βόσπορο. Καθώς αποχαιρετάτε την υποβλητική φιγούρα της Κωνσταντινούπολης, το Κοτζάελι (Kocaeli), η Σακαρία (Sakarya) και το Εσκισεχίρ (Eskişehir) σας καλωσορίζουν, το ένα μετά το άλλο. Η ιστορική συνοικία Οντουνπαζάρι (Odunpazarı) στο Εσκισεχίρ αποτελεί πόλο έλξης λόγω του πολιτισμικού της πλούτου και των μουσείων της. Χάρη στα γραφικά παραδοσιακά σπίτια, τα στενά δρομάκια, τα τζαμιά, τις κρήνες και τις μικρές πλατείες του, το κέντρο της συνοικίας προστέθηκε στον Προσωρινό Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της Τουρκίας το 2012. Στο Νεβσεχίρ (Nevşehir) υποδέχεται τους επισκέπτες η γραφική Καππαδοκία, μια από τις πιο συναρπαστικές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Οι χαρακτηριστικές Καμινάδες των νεραϊδών είναι διάσπαρτες σε όλη την περιοχή – και ένας από τους πιο συναρπαστικούς τρόπους για να ανακαλύψει κανείς αυτούς τους φυσικούς σχηματισμούς είναι απολαμβάνοντάς τους από ένα αερόστατο. Η Καισάρεια (Kayseri), μια από τις πόλεις με την πιο μακρά ιστορία στην Ανατολία, είναι ο τελευταίος σταθμός αυτής της διαδρομής και θα σας γοητεύσει, ειδικά χάρη στη θρυλική παραδοσιακή κουζίνα της.

Η «ευρασιατική διαδρομή»: η διαδρομή της Αυτοκρατορίας

Μια άλλη επιλογή για ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων στην Τουρκία είναι η Ευρασιατική Οδός (Via Eurasia), μια μακρά διαδρομή πολιτισμού που ενδείκνυται και για πεζοπορία. Η διαδρομή εισέρχεται στην Τουρκία από την Αδριανούπολη και κατευθύνεται νότια, περνώντας από την Κωνσταντινούπολη και την Προύσα. Ξεκινώντας από το Μπεϊκόζ (Beykoz), γνωστό για τους καταπράσινους οπωρώνες του, μπορείτε να ποδηλατήσετε μέσω του Ποϊράζκιοϊ (Poyrazköy) και του Αναδολού Φενερί (Anadolu Feneri) κατευθυνόμενοι προς το βόρειο άκρο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την Κωνσταντινούπολη, θα περάσετε από την Προύσα και το Μπιλετσίκ (Bilecik), πρώην πρωτεύουσες της

Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προτού φτάσετε στην Κιουτάχεια (Kütahya) και στη συνέχεια στο Αφιόν Καραχισάρ (Afyonkarahisar). Το Κάστρο του Αφιόν και οι καμινάδες των νεραϊδών του Ισσεχισάρ (İscehisar) είναι μεταξύ των αξιοθέατων της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε, η οποία σημειωτέον φημίζεται και για τη νόστιμη κουζίνα της. Όταν δείτε την Εγιρντίρ (Eğirdir), μια λίμνη γλυκού νερού που σχηματίστηκε από τεκτονική και καρστική δραστηριότητα, θα ξέρετε ότι έχετε φτάσει στην Ισπάρτα, τον ροδόκηπο της Τουρκίας. Διασχίζοντας την οροσειρά του Ταύρου ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας υπέροχοι συνδυασμοί πράσινου και μπλε και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αρχαίων πόλεων.

Η «μεσογειακή διαδρομή» από την Αττάλεια στη Μερσίνη

Ένας δρόμος με ιστορία που χάνεται στους αιώνες, ευλογημένος με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και συναρπαστική φυσική ομορφιά… Αυτή η διαδρομή μεγάλων αποστάσεων ξεκινά από το διάσημο λιμάνι Καλέ Ιτσί (Kaleiçi) της Αττάλειας (Antalya) και συνεχίζει στην αρχαία πόλη Σίδη, την πιο σημαντική πόλη-λιμάνι της Παμφυλίας. Ποδηλατώντας κατά μήκος της ακτογραμμής και απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα, θα φτάσετε στην Αλάνια (Alanya). Έπειτα από 500 χιλιόμετρα, η μεσογειακή ακτή σάς αγκαλιάζει με την καταγάλανη θάλασσα και τις φυσικές αμμώδεις παραλίες της. Συνεχίζοντας να κάνετε πεντάλ κατά μήκος της ακτογραμμής φτάνετε στη Μερσίνη, ένα από τα αγαπημένα λιμάνια της Μεσογείου, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία τοπικών πιάτων, από το ταντούνι (tantuni) (μια πίτα από λαβάς που φτιάχνεται από αρνί ή μοσχάρι κομμένο σε ζουλιέν, βρασμένο και ψημένο σε σιδερένια πλάκα με λάδι) μέχρι το τσεζεριέ (cezerye) [ένα είδος λουκουμιού (lokum, τουρκικό γλυκό) που παρασκευάζεται από γλυκά καρότα και καλύπτεται από αλεσμένα φιστίκια ή νιφάδες καρύδας].