Κατά την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Πολωνία σχεδιάζει να διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ έως τις 13 Μαΐου. Ο υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kaminski υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο στη Βαρσοβία την Τετάρτη.

Μέχρι τότε, τα σύνορα με τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία μπορούν να περάσουν μόνο σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις.

Στα μέσα Μαρτίου, η εθνική-συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία αποφάσισε να κλείσει τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ σε αλλοδαπούς ως προστατευτικό μέτρο ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού της κορώνας.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρέσεις ισχύουν για άτομα με άδεια μόνιμης διαμονής, οδηγούς φορτηγών και διπλωμάτες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Οι πόλοι που επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να είναι καραντίνας για 14 ημέρες.

Αυτός ο κανονισμός έπληξε ιδιαίτερα τους επιβάτες στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε σε συνομιλία στο Facebook την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση στη Βαρσοβία προσπαθεί να βρει μια λύση για αυτήν την ομάδα ανθρώπων. Επί του παρόντος βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες με το Βερολίνο και την Πράγα.

Η πολωνική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει έναν κανονισμό για τους μετανάστες τις επόμενες ημέρες.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις πολωνικές παραμεθόριες πόλεις Zgorzelec (Görlitz), Slubice και Gubin την περασμένη εβδομάδα. Η Σαξονία και το Βρανδεμβούργο υποστηρίζουν τους οικονομικούς μετανάστες εάν αποφασίσουν να παραμείνουν στη γερμανική πλευρά των συνόρων και να αναζητήσουν καταλύματα εκεί.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, επί του παρόντος υπάρχουν 12.640 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού και 624 θάνατοι από την Τετάρτη.