Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Πορτογαλία άλλαξε έναν νόμο που χορηγεί υπηκοότητα σε απογόνους Σεφαραδίτικων Εβραίων και ο οποίος επέτρεψε στον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς να αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα.

Η κίνηση αποφασίστηκε αφού η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που απέκτησαν υπηκοότητα ή διαμονή στην επικράτεια τους υπό ύποπτες συνθήκες, στο πλαίσιο μέτρων κατά της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Η Πορτογαλία δεν “κλείνει την πόρτα” στον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ωστόσο, η αλλαγή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Επομένως δεν θα επηρεάσει την υπηκοότητα του επί μακρόν ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea Ρομάν Αμπράμοβιτς, ενός από τους Ρώσους ολιγάρχες που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα είπε στους δημοσιογράφους ότι η Πορτογαλία θα εφαρμόσει κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ρομάν Αμπράμοβιτς, αλλά δεν μπορεί να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα καθώς είναι πολίτης.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έλαβε την πορτογαλική υπηκοότητα τον Απρίλιο του περασμένου έτους βάσει νόμου που πρόσφερε πολιτογράφηση σε απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Πορτογαλία πριν από περίπου 500 χρόνια κατά τη διάρκεια της Ιεράς Εξέτασης.

Η Πορτογαλία υιοθέτησε το νόμο για τη χορήγηση υπηκοότητας σε απογόνους Εβραίων που είχαν απελαθεί πριν από αιώνες, το 2015. Από τότε, χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι έχουν γίνει Πορτογάλοι πολίτες.

Στον αρχιραβίνο της Εβραϊκής Κοινότητας του Πόρτο Ντάνιελ Λίτβακ που βοήθησε τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο να αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα έχει απαγορευτεί -εδώ και μέρες- να φύγει από τη χώρα.
Οι πορτογαλικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος του -σύμφωνα με τοn Guardian- για τα αδικήματα της “διαπραγμάτευσης επιρροής, ενεργητικής διαφθοράς, πλαστογραφίας εγγράφων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φορολογικής απάτης και εγκληματικής ένωσης.”