Υπερέβη τα 53 εκατ. ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Πορτογαλία, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ με το ποσοστό πληρότητας να είναι μεγαλύτερο από 63%, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte για τον πορτογαλικό τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, οι περιφέρειες της Μαδέρας (77,5%) και της Λισαβόνας (72,5%) κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας το 2016, ενώ η πρωτεύουσα της χώρας σημείωσε την υψηλότερη μέση τιμή ανά δωμάτιο σε όλη τη χώρα (80,65 ευρώ). Όσον αφορά την υψηλότερη μέση διαμονή, η Μαδέρα (5,39 ημέρες) και το Αλγκάρβε (4,49 ημέρες) είναι οι «πρωταθλητές».

Όλες οι περιφέρειες έχουν δει να αυξάνονται τα έσοδά τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) και η Λισαβόνα, και πάλι, είναι αυτή που ξεχωρίζει, συγκεντρώνοντας μέσο εισόδημα 59,18 ευρώ, δηλαδή αύξηση 5,58 ευρώ σε σχέση με πέρυσι .

Ο τουριστικός τομέας της Πορτογαλίας αυξήθηκε επίσης όσον αφορά τη συγκέντρωση των εγκαταστάσεων, με  την περιοχή της Algarve και το βόρειο τμήμα της χώρας να είναι μπροστά με ποσοστό 22% για την κάθε μια, ακολουθούμενη από την Κεντρική Περιφέρεια (21%), τη Λισαβόνα (15%), το Alentejo (8% 7%) και τις Αζόρες (5%).

Η Νότια περιφέρεια κατέχει την πρώτη θέση σε σχέση με τον αριθμό καταλυμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 32%, με τη Λισαβόνα να κερδίζει το αργυρό μετάλλιο με το 21%.

Επιπλέον, ο εποχιακός δείκτης δείχνει ότι οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι αυτοί που καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό διαμονών.

Από διεθνή άποψη, το ποσοστό πληρότητας στη Λισαβόνα έχει ξεπεράσει ουσιαστικά το ποσοστό πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη και το Παρίσι.Ωστόσο υπολείπεται του ποσοστού του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης.

Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποτελούν τους συνηθέστερους τύπους καταλυμάτων στις τουριστικές εγκαταστάσεις, αντιπροσωπεύοντας το 73% του συνόλου. Ακολουθούν τα τουριστικά διαμερίσματα (10%), τα ξενοδοχεία διαμερισμάτων (7%), τα αγροτικά ξενοδοχεία (5%), τα τουριστικά χωριά (3%) και τα πανδοχεία (2%).

Οι αξιολογήσεις των τουριστικών εγκαταστάσεων φανερώνουν ότι τα τουριστικά καταλύματα τριών (33%) και τεσσάρων (38%) αστέρων είναι τα πιο διαδεδομένα σε εθνικό επίπεδο. Οι εγκαταστάσεις των δύο αστέρων κατέχουν την τρίτη θέση με 17% και οι πέντε αστέρων παραμένουν στην τέταρτη θέση με 8%.

Τέλος, το Μάιο, η Ένωση Ξενοδοχείων της Πορτογαλίας (AHP) ενημέρωσε ότι 81 νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν στη χώρα μέχρι το 2018, εκ των οποίων οι 41 φέτος.