Σύνταξη tourismtoday.gr

Τέλος στις άδειες για νέα καταλύματα τύπου Airbnb βάζει η Πορτογαλία με εξαίρεση αγροτικές περιοχές με μικρό πληθυσμό, σύμφωνα με το σχέδιο «Περισσότερη Στέγαση».

Πρόκειται για νέα μέτρα στο πλαίσιο καταπολέμησης της στεγαστικής κρίσης. Σε αυτά προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι υπάρχουσες άδειες σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, θα επανεξεταστούν το 2030.

Παράλληλα η χώρα τερματίζει και το πρόγραμμα Golden Visa, που χορηγεί διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε κατοίκους τρίτων χωρών με αντάλλαγμα επένδυση άνω των 350.000 ευρώ σε ακίνητα σε ορισμένες περιοχές.
Μέσω της Golden Visa, εταιρείες ακινήτων μετέτρεπαν κτίρια σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (συνήθως Airbnb) για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Επιπλέον, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων για να ανανεώσουν την Golden Visa τους, θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαμένουν στα σπίτια και δεν τα διαθέτουν ως τουριστικά ακίνητα.

Δεν θα μετατραπεί σε Disneyland η Πορτογαλία

«Ο στόχος για τις πόλεις μας είναι να μην μετατραπούν σε Disneyland, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Antonio Costa.

Δεν υπάρχει πόλη που να μπορεί να παραμείνει αυθεντική αν δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τους κατοίκους της».

Το φιλόδοξο σχέδιο «Περισσότερη Στέγαση»

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε σχέδιο ύψους πακέτο 900 εκατ. ευρώ –που θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου– για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών σε σπίτια.
Το Δημόσιο θα διαχειριστεί τα άδεια ακίνητα, ενοικιάζοντας τα σε ελεγχόμενη τιμή, φέροντας σε κρίση τις πλατφόρμες με βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Η φιλόδοξη και άνευ προηγουμένου πρόταση για την Ευρώπη, προβλέπει ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει τη διαχείριση περίπου 700.000 κενών ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες (από αυτά, περίπου 50.000 βρίσκονται στη Λισαβόνα) για πέντε χρόνια.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που μετατρέπουν τουριστικά ακίνητα σε σπίτια για ενοικίαση ντόπιων.

Τα ακίνητα σε Λισαβόνα από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη

Το 2022, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ήταν μεταξύ των πιο ακριβών πόλεων της Ευρώπης σε ακίνητα.
Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Λισαβόνα, ξεπέρασε τα 4.800 ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση της Casafari.

Πρόκειται για ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Σε όλη τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 37% τον τελευταίο χρόνο.

Στην Λισαβόνα στην περιοχή Santa Maria Major -που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης- οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 60% των καταγεγραμμένων ακινήτων.
Σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων αυξήθηκε κατά 40% την τελευταία δεκαετία. Αυτοί οι νέοι κανονισμοί, στοχεύουν στον περιορισμό της πρακτικής.

Η Πορτογαλία έγινε τα τελευταία χρόνια προορισμός για πλούσιους Κινέζους και Αμερικανούς επενδυτές ακινήτων και digital nomads που αναζητούν ήλιο και θάλασσα με χαμηλό προϋπολογισμό.
Τώρα όμως, τα μειονεκτήματα αυτών των πολιτικών έχουν επισκιάσει τα οφέλη για τους ντόπιους.

Ωστόσο, ομάδες υπεράσπισης της στέγασης λένε ότι τα μέτρα έχουν ελάχιστη σημασία εάν η κυβέρνηση συνέχιζε να προωθεί την Digital Nomads Visa.
Την σχετική βίζα άρχισε να προσφέρει η χώρα τον Οκτώβριο του 2022. Αυτή, επιτρέπει σε αλλοδαπούς με υψηλά μηνιαία εισοδήματα να εργάζονται εξ’ αποστάσεως από την Πορτογαλία χωρίς να πληρώνουν τοπικούς φόρους.

Πρωτοβουλίες για τόνωση της τουριστικής κίνησης

Τα νέα μέτρα, μπορεί να έχουν και ανεπιθύμητες συνέπειες. Η TAP Air Portugal -εθνική αεροπορική εταιρεία της χώρας- πρόσφατα ανακοίνωσε εκπτώσεις σε ναύλους και καταλύματα. Τώρα, λιγότερες κατοικίες σημαίνει λιγότερες επιλογές για τους τουρίστες.

Η Πορτογαλία χρειάζεται τον τουρισμό, αλλά πρέπει επίσης να ελέγξει και το αυξανόμενο κόστος στέγασης, γεγονός που καθιστά τους κανόνες, «δίκοπο μαχαίρι».

Η χώρα πρέπει να περιορίσει τις επενδύσεις στον τουρισμό αρκετά για να θέσει υπό έλεγχο την ανερχόμενη αγορά κατοικίας, αλλά όχι τόσο ώστε να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες.

Για το σκοπό αυτό, η Πορτογαλία έχει δρομολογήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να συνεχίσει να τονώνει τον τουρισμό στη χώρα.