Παρά την τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, η δέσμευση για αειφορία παραμένει ισχυρή. Ιδίως τώρα που ο τομέας αρχίζει να ανακάμπτει.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Βιώσιμης Αεροπορίας, οι ηγέτες της βιομηχανίας επανέλαβαν ότι η μακροπρόθεσμη δράση για το κλίμα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη.

“Οι αεροπορικές μεταφορές βρίσκονται στη μέση του βαθύτερου σοκ στην ιστορία της, δήλωσε ο Μισέλ Τζιλ, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ομάδα Δράσης για τις Αεροπορικές Μεταφορές (ATAG).

Αναμένουμε μείωση έως και 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα μέχρι το τέλος του έτους. Και τεράστιο πλήγμα στην ικανότητα μας να συνδέουμε τον κόσμο.

Ωστόσο, καθώς σχεδιάζουμε για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας του αέρα, πρέπει επίσης να δώσουμε προτεραιότητα στην περιβαλλοντική μας πρόοδο.

Ο τομέας μας έχει έναν μακροπρόθεσμο στόχο κλιματικής αλλαγής για τη μείωση των εκπομπών CO2 στο μισό έως το 2050.

Με τη σωστή βοήθεια από τις κυβερνήσεις, τον ενεργειακό τομέα και τους τεχνολόγους, αναμένουμε ότι η παγκόσμια αεροπορία θα είναι σε θέση να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μια δεκαετία περίπου αργότερα.

Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται μετάβαση στην πηγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης ηλεκτρικών, υβριδικών και δυνητικά υδρογόνων αεροσκαφών.

Απαιτεί επίσης δέσμευση για συνεργασία που ξεπερνά ακόμη και τα σημερινά μας επίπεδα. Έχουμε την επόμενη δεκαετία να θέσουμε το σκηνικό για βιώσιμη παγκόσμια συνδεσιμότητα για τα επόμενα 30-40 χρόνια”.

“Η ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας θα αποτελέσει βασικό μοχλό την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου (ACI), Λούις Φελίπε ντε Ολιβέιρα.

Για να διασφαλιστεί ότι η αεροπορία μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, είναι ζωτικής σημασίας να επιδιώξουμε μια πράσινη ανάκαμψη.

Και να θέσουμε τα θεμέλια για μια ευημερούσα και βιώσιμη βιομηχανία μακροπρόθεσμα. Τα αεροδρόμια είναι κεντρικά στο διασυνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο αεροπορικό οικοσύστημα.

Τα αεροδρόμια και οι συνεργάτες τους στον κλάδο των αερομεταφορών χρειάζονται την υποστήριξη κατάλληλων κανονισμών και κυβερνητικών πολιτικών για τη διευκόλυνση της πράσινης ανάκαμψης και ώθησης για πραγματικές αλλαγές”.