Του Χάρη Ντιγριντάκη

Λίρα εκατό για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας φιλοδοξεί να αποτελέσει η πρόταση του υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές στον καμβά της πρότασης που κατετέθη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης -την οποία επεξεργάστηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ομάδα εργασίας υπό τον υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα.

Υπογραμμίζεται ότι οι προτάσεις διαμορφώθηκαν, έχοντας λάβει υπόψη τα 14 σημεία δράσεων αναπτυξιακής πολιτικής της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη», αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο και δίνει μικρό καλάθι στον τουρισμό.

Κατά πληροφορίες, το ποσό που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τουρισμό αρχικά δεν ξεπερνά τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ ειρήσθω εν παρόδω θα προστεθούν και άλλα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Η πρόταση

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του tourismtoday, όλες οι δράσεις της πρότασης εντάσσονται στον άξονα ανάπτυξης «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» και έχουν ως στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρήσεων και διευκόλυνσης της εξωστρέφειας.

Όπως επισημαίνεται, οι δράσεις εκτός από τους πόρους που θα δοθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ θα κινητοποιήσουν και πόρους του ιδιωτικού τομέα.

Υπογραμμίζεται εδώ ότι η χρηματοδότηση δύναται να περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ή/και επιδότηση δανείων μέσω κατάλληλων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Οι 4 άξονες χρηματοδότησης που εμπεριέχει η πρόταση είναι οι εξής:

  • Ίδρυση, αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων διαρθρώνεται ως εξής:

Α. Ίδρυση νέων τουριστικών καταλυμάτων

Β. Αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει δράσεις στους ακόλουθους άξονες:

-Πράσινη οικονομία

-Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση

-Διευκόλυνση της προσβασιμότητας.

Όπως σημειώνεται, το έργο θα συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιημένων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυξάνεται ο όγκος τουριστών που αναζητούν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

  • Αναβάθμιση υποδομών τουριστικών λιμένων.

Ο στόχος της πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης λειτουργίας των τουριστικών λιμένων, βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης των θαλάσσιων και λιμναίων υποδομών. Όπως τονίζεται, έτσι θα ακολουθηθεί μια πολιτική αναβάθμισης υφιστάμενων τουριστικών λιμένων μέσω του ανασχεδιασμού τους, προκειμένου να εκσυγχρονισθούν οι εγκαταστάσεις τους, να αυξηθούν και να βελτιωθούν οι θέσεις ελλιμενισμού και να αναβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενδεικτικές επιλέξιμες δαπάνες:

-Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

-Αναβάθμιση κύριων υποδομών με  τον σχεδιασμό  μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

-Ηλεκτροκίνηση εντός της μαρίνας με την ανάπτυξη και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

-Διαχείριση θορύβου

-Διαχείριση αέριων ρύπων

-Ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών/ πελατών, ασφάλεια και  υγεία των εργαζομένων,  ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών

-Διαχείριση ενέργειας

-Δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας (ΑμεΑ)

-Προστασία της βιοποικιλότητας, βιώσιμες επενδύσεις, εφοδιαστική αλυσίδα, εταιρική κοινωνική ευθύνη.

  • Εκσυγχρονισμός στόλου τουριστικών πλοίων.

Η αναβάθμιση του στόλου των τουριστικών πλοίων θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Πρόκειται για πράξη χρηματοδότησης με δικαιούχους επιχειρήσεις διαχείρισης τουριστικών πλοίων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του στόλου τους.

Ειδικότερα το πρόγραμμα ενίσχυσης διαρθρώνεται ως εξής:

Α. Αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τουριστικών πλοίων

Β. Αγορά νέων και μεταχειρισμένων τουριστικών πλοίων. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει επίσης από δράσεις στους άξονες:

-Πράσινη οικονομία,

-Ψηφιακός μετασχηματισμός και ποιοτική αναβάθμιση,

-Διευκόλυνση της προσβασιμότητας.

  • Αναβάθμιση προσβάσιμων υποδομών σε αιγιαλό και παραλίες.

Προβλέπει τη χρηματοδότηση υποδομών όπως ειδικών ραμπών και βοηθητικών υποδομών για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα και των ατόμων τρίτης ηλικίας, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα και στις υποδομές και υπηρεσίες της παραλίας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση των σημείων πρόσβασης από και προς τις παραλίες, όπως και την αντίστοιχη διαμόρφωση όλων των υποδομών που υπάρχουν σε αυτές με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστούν φιλικές στις ως άνω κατηγορίες χρηστών, όπως ενδεικτικά βατά μονοπάτια, πρόσβαση σε χώρους εστίασης και στάθμευσης.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το προτεινόμενο έργο εντάσσεται στην στρατηγική για την ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού, όπως υλοποιείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Διαρκείς συσκέψεις

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο διαμόρφωσης της πρότασης για την εκμετάλλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού πραγματοποίησε μπαράζ επαφών με φορείς της τουριστικής αγοράς και με εκπροσώπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου που αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη στις περιφέρειες της χώρας, στις κατευθύνσεις που έδωσε η επιτροπή Πισσαρίδη.

Ειδικότερα προκρίνεται η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη που θα δώσει ώθηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στην ίδια λογική, άλλωστε, προωθείται νομοσχέδιο που μετατρέπει τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού σε κέντρα προσέλκυσης και προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και στρατηγεία τουριστικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.