Στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση τουριστικής βίζας προβαίνει η Ρωσία. Σκοπός της είναι να ενισχύει τον τομέα του τουρισμού της. Παράλληλα, προωθεί την ηλεκτρονική βίζα σε πολλές περιοχές της.

Μάλιστα σε πρόσφατο φόρουμ ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε σαφώς  την επιθυμία του να διευκολύνει τις διατυπώσεις θεώρησης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής θεώρησης σε όλη τη χώρα έως το 2021.

Ηλεκτρονική βίζα σε πιλοτικές πόλεις

Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη μπορούν να είναι πιλοτικές περιφέρειες όσον αφορά στην απλούστευση των διατυπώσεων για τουριστικές θεωρήσεις βίζας. Ο λόγος είναι η υψηλή τουριστική κίνηση που έχουν. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός της Ρωσίας.

Το Καλίνινγκραντ και το Βλαδιβοστόκ αναφέρθηκαν επίσης ως πόλεις με υψηλό αριθμό αφίξεων στη χώρα. Το Βλαδιβοστόκ μάλιστα διαθέτει ήδη σύστημα ηλεκτρονικής θεώρησης βίζας για τους υπηκόους 18 χωρών (εκτός της ΕΕ).

Μονομερείς περιπτώσεις

Μερική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία στους διεθνείς τουρίστες.

Ειδικότερα εξετάζεται οι πολίτες ξένων χωρών, που έχουν φιλική προσέγγιση στη Ρωσική Ομοσπονδία όπως οικονομικά σχέδια και άλλους στενούς δεσμούς με τη χώρα, να μπορούν να παραμείνουν στη Ρωσία χωρίς θεώρηση για περίοδο 14 ημερών.