Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα καταστήσει υποχρεωτική την κράτηση από πριν για τον χρόνο και τον προορισμό, σε ταξιδιώτες διασχίζουν τα σύνορα.
Η κίνηση εγείρει νέους φόβους ότι το Κρεμλίνο μπορεί να επιβάλει περισσότερους περιορισμούς στα ταξίδια εντός και εκτός της χώρας.

Οι τροποποιήσεις σε έναν νόμο για τις μεταφορές, που εισήχθησαν στο Κοινοβούλιο χθες Δευτέρα, προβλέπουν πως «οχήματα που ανήκουν σε ρωσικές εταιρίες μεταφορών, ξένες εταιρίες μεταφορών, πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξένους πολίτες και άλλους χρήστες των δρόμων» θα πρέπει να κάνουν κράτηση μιας ημερομηνίας, ώρας και τόπου «προκειμένου να διασχίσουν τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Μετά τις εικασίες ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δυσκολέψουν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν το υπουργείο Μεταφορών που δήλωσε ότι «οι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για φορτηγά και θα επιβάλλονται μόνο σε ορισμένα -και όχι σε όλα- χερσαία σημεία διέλευσης των συνόρων της Ρωσίας».

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών «ο κύριος σκοπός του νομοσχεδίου είναι να εξορθολογίσει την κίνηση των φορτηγών που διέρχονται από σημεία ελέγχου και να μειώσει τη συμφόρηση των μεταφορών εμπορευμάτων κοντά σε συνοριακά σημεία ελέγχου».

Ο Dmitry Peskov εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε σήμερα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου, εάν εγκριθεί τον επόμενο μήνα από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα πέρυσι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια σκληρή καταστολή των εγχώριων αντιπάλων του Κρεμλίνου και μια προσπάθεια «μερικής επιστράτευσης», κατά την οποία τουλάχιστον 300.000 άνδρες στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.