Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης βίζας, που θα ισχύει σε ολόκληρη τη Ρωσία, από την 1η Αυγούστου 2023.

Η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή εκτείνεται σε πολίτες 52 χωρών και αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερα έθνη. Συγκεκριμένα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Μιανμάρ θα προστεθούν σύντομα στη λίστα σύμφωνα με την εντολή της ρωσικής κυβέρνησης.

Οι αλλοδαποί πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτήν τη βίζα συμπληρώνοντας μια φόρμα αίτησης ηλεκτρονικά στον επίσημο ιστότοπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στη διεύθυνση https://electronic-visa.kdmid.ru ή μέσω μιας εφαρμογής για κινητά που έχει αναρτηθεί για λήψη στον καθορισμένο ιστότοπο.

Η διαδικασία αίτησης απαιτεί υποβολή τουλάχιστον 4 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία εισόδου στη Ρωσία, συνοδευόμενη από μια ψηφιακή φωτογραφία και ένα σαρωμένο αντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου με δυνατότητα ανάγνωσης από μηχανή.

Η ενοποιημένη ηλεκτρονική βίζα, η οποία χρεώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα ρωσική νομοθεσία, επιτρέπει στους αλλοδαπούς πολίτες μια ενιαία είσοδο στη Ρωσία. Εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, όπως επισκέψεις, επαγγελματικά ταξίδια, τουρισμό και συμμετοχή σε μια σειρά εκδηλώσεων που εκτείνονται από επιστημονικές και πολιτιστικές έως κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και αθλητικές.

Μόλις εκδοθεί, η ηλεκτρονική βίζα ισχύει για 60 ημέρες, εντός των οποίων ένας αλλοδαπός πολίτης μπορεί να μείνει στη Ρωσία για μέγιστο διάστημα 16 ημερών από την ημερομηνία εισόδου. Η ηλεκτρονική θεώρηση είναι αποδεκτή σε 92 σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία, επιτρέποντας την είσοδο και την έξοδο με αεροπορική, οδική και θαλάσσια μεταφορά, καθώς και χωρίς τη χρήση οχημάτων.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν μια ομαλή διαδρομή, οι εταιρείες μεταφορών μπορούν να επαληθεύσουν την εγκυρότητα της ηλεκτρονικής βίζας ενός ξένου πολίτη σε έναν ειδικό αυτοματοποιημένο ιστότοπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό το σημαντικό ψηφιακό βήμα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη διεκπεραίωση βίζας της Ρωσίας, ενισχύοντας την παγκόσμια συνδεσιμότητα ενώ παράλληλα απλοποιεί τα ταξίδια για τους ξένους πολίτες.