Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη διατάγματα για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Γεωργιανούς υπηκόους και την άρση της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων που είχαν καταργηθεί από το 2019, προς το έθνος του Νοτίου Καυκάσου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, από τις 15 Μαΐου, οι Γεωργιανοί υπήκοοι θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Ρωσία χωρίς βίζα — εκτός εάν έρχονται στη Ρωσία για να εργαστούν ή να μείνουν για περισσότερες από 90 ημέρες.

Το δεύτερο διάταγμα αίρει την απαγόρευση των πτήσεων προς τη Γεωργία που η Ρωσία επέβαλε μονομερώς το 2019.

Μετά τα διατάγματα του Πούτιν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αίρει τη σύστασή του για τους Ρώσους πολίτες το 2019 να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Γεωργία.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας ήταν δύσκολες και περίπλοκες από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι δύο χώρες διεξήγαγαν ένα σύντομο πόλεμο το 2008 που έληξε με τη Γεωργία να χάνει τον έλεγχο δύο φιλικών προς τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών.

Η Τιφλίδα είχε διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Μόσχα και το ζήτημα του καθεστώτος των περιοχών παραμένει βασικός παράγοντας τριβών, παρόλο που οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί κάπως.