Την αισιοδοξία της ότι η Ρόδος πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού μέσω των Πηγών Καλλιθέας, εξέφρασε χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Η αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ρόδο και στις επαφές που έγιναν για το αντικείμενο:

«Πρόκειται για έναν μεγάλο σύνδεσμο που απαριθμεί 54 συνολικά Δήμους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ιαματικές πηγές. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σύνδεσμος, μετά την ΚΕΔΕ. Λόγω της προηγούμενης συμμετοχής μου ως αναπληρωματικό μέλος στην εκτελεστική επιτροπή –μιας και συμμετέχουμε μαζί με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο κ. Βασίλη Ψυλλάκη, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ρόδου- αποφασίστηκε να γίνει μια τιμητική συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου στην Ρόδο προκειμένου να έρθει το προεδρείο και κάποια μέλη, για να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές του νησιού μας αλλά και να συζητήσουμε κάποιες δράσεις που προγραμματίζει ο Δήμος Ρόδου για το μνημείο και τον χώρο. Πρόσφατα, πιστοποιήθηκαν οι Πηγές Καλλιθέας επομένως, οι δρόμοι πλέον είναι ανοιχτοί για να προχωρήσει τόσο η ουσιαστική αξιοποίηση όσο και άλλες προτάσεις που θα εξετάσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε η αντ/ρχος.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου Λαγκαδά κ. Γιάννη Καραγιάννη (αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ) και των δημάρχων Κύθνου, Λάρισας και ενός δημοτικού συμβούλου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο έγινε συνάντηση και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις Πηγές Καλλιθέας, όπου παρουσία του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, συζητήθηκαν οι προοπτικές για το συγκεκριμένο κομμάτι.
«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ύστερα από την γενική απαίτηση των συμμετεχόντων, η Ρόδος θα πρέπει να πρωτοστατήσει στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού διότι μπορεί να μην έχουμε αξιοποιήσει την ιαματική πηγή αλλά έχουμε ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς, το οποίο από μόνο του, εφόσον φέρουμε κάποιον εμπειρογνώμονα στην διαχείριση του φυσικού χώρου, θα μπορέσουμε να δώσουμε μια πολύ μεγάλη δυναμική στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Πρέπει να αναπτύξουμε δηλαδή τον ιαματικό τουρισμό, που είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής μορφή εναλλακτικού τουρισμού στο εξωτερικό. Και βέβαια, θεωρώ ότι θα πρέπει και η Ρόδος, άμεσα να ενταχθεί στο Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων της Ευρώπης. Ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, με στόχο να γίνει μέσα στον προσεχή Οκτώβριο, κάποια συνάντηση με μέλη του δικτύου, σε μία ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχει ο δήμος Ρόδου και οι Πηγές Καλλιθέας, προκειμένου να ενταχθούμε στο δίκτυο αυτό», ανέφερε η κα Χατζηλαζάρου.

Επίσης, υπογράμμισε πως αν και υπάρχουν παλαιότερες μελέτες, είναι αναγκαίο μετά από την συγκεκριμένη συνάντηση, να ξεκινήσουν οι επαφές με Ευρωπαίους εμειπρογνωμώνες στον χώρο του ιαματικού τουρισμού με τους οποίους, η δημοτική αρχή Ρόδου θα έχει συνεργασία:
«Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τους ειδικούς στον χώρο του ιαματικού τουρισμού από την Ευρώπη, προκειμένου να μας καταθέσουν τις εξειδικευμένες προτάσεις τους για την ανάπτυξη αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού. Άλλωστε, η Ρόδος έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και πληροί τις προδιαγραφές ως τουριστικός προορισμός για να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και πολλά ξενοδοχεία στο νησί που διαθέτουν χώρους οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως προς την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Όλα αυτά αν συνδυαστούν σωστά και κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και αφετέρου να ελκύσουμε τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης που ενδιαφέρονται για τέτοιες δράσεις. Να αναφέρουμε ακόμη, πως μέσα από αυτό μπορούμε να εξετάσουμε συνδυαστικά την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στο νησί».