Παρελθόν θα είναι τα λιθόστρωτα τα γνωστά sampietrini από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης στο ιστορικό κέντρο.

Μπορεί οι λιθόστρωτοι δρόμοι να είναι γραφικοί, αλλά κρύβουν κινδύνους για τους τουρίστες -που χρειάζονται ειδικά παπούτσια- και για τους ποδηλάτες, ενώ είναι εξαιρετικά ολισθηροί όταν βραχούν και έχουν υψηλό κόστος συντήρησης.
Παράλληλα οι λιθόστρωτοι δρόμοι που είναι και κακά συντηρημένοι είναι εντελώς “εκτός ορίων” για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, ανακοίνωσε ότι στην πόλη θα αντικατασταθούν τα λιθόστρωτα σε περίπου 70 από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της στο ιστορικό κέντρο, με λεία άσφαλτο.

Αυτό αφορά την Piazza Venezia, τη Via IV Novembre, τη Via Nazionale, τη Via di San Gregorio, τη Via dei Cerchi, τη Viale Aventino, αλλά και δρόμους που βρίσκονται έξω από το ιστορικό κέντρο, όπως η Porta Maggiore, η Via Crescenzio και η Viale Somalia.

Αλλά οι αιώνες πέτρες δεν θα εξαφανιστούν από την Ρώμη, αλλά θα επανατοποθετηθούν σε μικρότερους δρόμους μόνο για πεζούς.
“Για κάθε λιθόστρωτο που θα απομακρύνουμε από έναν δρόμο, θα το επανατοποθετούμε σε ένα άλλο”, δήλωσε η Βιρτζίνια Ράγκι.

Τα λιθόστρωτα της Ρώμης τα sampietrini, που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα, είναι σύμβολα της πόλης και μέρος της ιστορίας της.

Σε διαμαρτυρίες την δεκαετία του ’60, ήταν το όπλο των Ιταλών και έγιναν σύμβολα για την εργατική τάξη.
Αλλά σύμβολα είναι και για κάποιους τουρίστες ξήλωναν τις πέτρες και τις έπαιρναν μαζί τους ως αναμνηστικό.
Πριν από δύο χρόνια μάλιστα ένας ταξιδιώτης έστειλε πίσω πέτρα που είχε κλέψει στις διακοπές, γράφοντας ενοχικά:
“Παρακαλώ να την τοποθετήσετε σε ένα λιθόστρωτο δρόμο σας”.