Την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων ιταλικών προορισμών για τους τουρίστες το 2016 καταλαμβάνει η Ρώμη, σύμφωνα με έκθεση του ιταλικού στατιστικού γραφείου Istat. Η Βενετία βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά το Μιλάνο, με 10,5 εκατ. αφίξεις τουριστών.
Συγκεκριμένα, πέντε από τους αγαπημένους προορισμούς της Ιταλίας είναι στο Βένετο. Υπάρχει το Cavallino – Treporti (έκτη θέση στην κατάταξη με πάνω από 7 εκατ, αφίξεις) και το Jesolo (7ος με 5,3 εκατ. παραθεριστές). Επιπλέον, στη λίστα υπάρχει το San Michele al Tagliamento (8η θέση με 5,3 εκατ. τουρίστες) και το Caorle (9η θέση με 4,2 εκατ. αφίξεις).
Το πλασάρισμα των περιοχών αυτών δεν είναι παρά μια επιβεβαίωση ότι ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επαρχία της Βενετίας. Ωστόσο, η επιτυχία του τουρισμού μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχυκύκλωμα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, όπως αισθάνονται οι κάτοικοι της ιστορικής πόλης σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Istat, οι ιταλικοί προορισμοί έχουν προσελκύσει σχεδόν 403 εκατ. τουρίστες το 2016. Στην έκθεση υπολογίζονται μόνο οι τουρίστες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχείο, κάμπινγκ ή οποιοδήποτε άλλο κατάλυμα. Οι ημερήσιου τουρίστες δεν ελήφθησαν υπόψη.
Η πρωτεύουσα της Ιταλίας φυσικά και παραμένει ο κύριος τουριστικός προορισμός στη χώρα, με πάνω από 25 εκατ. επισκέπτες. Αυτό αντιπροσωπεύει το 6,3% της συνολικής εισροής επισκεπτών σε εθνικό επίπεδο.
Το Μιλάνο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Ιταλίας (2,7% της συνολικής εισροής). Ακολουθεί η Βενετία (2,6%), η οποία ωστόσο έχει ανέβει στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ξένες αφίξεις (4,5% των ξένων αφίξεων). Η Φλωρεντία και το Ρίμινι είναι τέταρτες και πέμπτες, αντίστοιχα, στην κατάταξη.
Ωστόσο, εκτός από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, υπάρχουν μικρότεροι δήμοι, οι οποίοι, ανάλογα με τον αριθμό των αφίξεων, είναι σημαντικοί, καθώς στρέφονται γύρω από περιοχές υψηλής προσέλκυσης τουριστών.
Σε γενικές γραμμές, στα θέρετρα των κορυφαίων 50 δήμων της Ιταλίας, υπάρχουν περίπου 162 εκατ. άνθρωποι. Αυτό αντιπροσωπεύει το 40,3% της συνολικής εισροής. Συνολικά, οι προορισμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 1/3 των αφίξεων κατοίκων (32,9%) και σχεδόν το ήμισυ (47,8%) των αφίξεων μη κατοίκων.