Αγκάθι για την ανάπτυξη νέων αγορών στον τουρισμό χαρακτήρισε τη συνθήκη Σένγκεν ο υπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος επισημαίνοντας αυτή τη στιγμή δεν ευνοεί την ομαλή μετακίνηση των τουριστών από τις χώρες εκτός συνθήκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι το ΥΠΠΟΤ τρέχει πρωτοβουλίες για την αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων. Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 ετών του ΕΟΤ.

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού της έκδοσης visa.

¨Η χώρα μας όπως είπε ο κ. Γέρουλανος θα πρέπει να υποδέχεται με καλύτερο τρόπο τους εισερχόμενο τουρίστες από τις χώρες εκτός συνθήκης Σέγκεν. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν υποψήφιοι εγκληματίες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι από τα 16, 5 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται μόλις 700 τουρίστες διαμένουν στην Ελλάδα παράνομα. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η συνθήκη Σέγκεν αντιμετωπίζει το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός της διαδικασίας έκδοσης των visa τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο τουρίστας να περιμένει  3 και 4 ημέρες για την έκδοση της όταν αυτός πλέον αποφασίζει για το ταξίδι του την τελευταία στιγμή. Μάλιστα ο κ. Ριφάι υποστήριξε πως ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας περνάει μέσα από την τεχνολογία και τη χρήση του διαδικτύου. Παράλληλα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι και το κόστος χορήγησης έιναι εμπόδιο για την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού και ανάφερε το παράδειγμα της Ρωσίας, που όπως είπε κοστίζει έναν μισθό σε μια ρωσική οικογένεια.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος στάθηκε στο έργο του ΕΟΤ τα προηγούμενα χρόνια σημειώνοντας ότι ο ΕΟΤ διαμόρφωσε το μοντέλο στο οποίο κινήθηκε ο ελληνικός τουρισμός έως σήμερα. Εστιάζοντας στις δράσεις του ΕΟΤ για το 2012 επεσήμανε ότι  συνεχίζεται η καμπάνα μέσω Ίντερνετ, ενώ την ίδια στιγμή συνεργάζεται και με το travel channel για την υλοποίηση αφιερωμάτων με επίκεντρο την Ελλάδα. Τέλος συνεχίζεται ο εξορθολογισμός των γραφείων του ΕΟΤ αλλά τα road shows, ενώ 77 εκατ. Ευρώ θα εκταμιευτούν μέσω του ΕΣΠΑ για έργα υποδομής.

Χάρης Ντιγριντάκης