Κανονιστικό πλαίσιο για την ανάσχεση της ξέφρενης και αλόγιστης πορείας του τουρισμού στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα «θερμού» διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα πραγματοποιεί ελέγχους ως προς τη δόμηση και όχι μόνο ζήτησε για μία ακόμη φορά χθές ο δήμαρχος Σαντορίνης, κρούοντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο του υπερτουρισμού ή αλλιώς κορεσμού στο νησί.
Χθες, με αφορμή την παρουσίαση για την επέτειο των 50 ετών της Ανασκαφής στο Ακρωτήρι ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος αναφέρθηκε συνολικά στη σημερινή κατάσταση του νησιού και τους προβληματισμούς που υφίστανται καθώς οι ξέφρενοι ρυθμοί ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα χωρίς έλεγχο, μου δημιουργούν ένα αίσθημα κάθειρξης αφού είναι γνωστό πως η Αυτοδιοίκηση δεν έχει αυτοτέλεια και επομένως την δυνατότητα θέσπισης κανονιστικού πλαισίου για την ανάσχεση αυτής της ξέφρενης και αλόγιστης πορείας.
Επίσης η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού στις διάφορες υπηρεσίες και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών φοβούμαι πως θα οδηγήσουν σε αντίθετα των επιθυμιών μας αποτελέσματα.
Γι’ αυτό ζητούμε επίμονα από την πολιτεία γρήγορα την θέσπιση θεσμικού πλαισίου τέτοιου που να διασφαλίζει ότι η Σαντορίνη θα παραμένει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών και θα παρέχει συνθήκες ποιότητας ζωής στους κατοίκους της».
Ενδεικτικά όπως ανέφερε ο ίδιος, η υπέρμετρη και άναρχη δόμηση εξακολουθεί με έντονους ρυθμούς, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των παραδοσιακών οικισμών, την κυριολεκτικά «εξαφάνισή» τους από τον όγκο των προστιθεμένων κτιρίων.
«Αναφέρω ότι το 1971 η Σαντορίνη είχε 3755 κατοικίες ενώ το 2011 είχε 13758, χωρίς να υπολογίζονται τα πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα. Η κατανάλωση νερού από το 2012 ως το 2016 αυξήθηκε στην Οία κατά 110%, στα Φηρά κατά 86%, στο Ακρωτήρι κατά 439% και στον Πύργο κατά 8815%.
Η κατανάλωση ενέργειας το 2013 κατά την περίοδο αιχμής, δηλαδή για δύο περίπου μήνες, ήταν 32 ΜV και εφέτος για τέσσερεις μήνες χρειαζόμασταν 48 ΜV. Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και επαρκών υποδομών η δημοτική αρχή προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού ρεύματος», ανέφερε ο κ. Ζώρζος.
– Μέσα στο 2017 ο δήμος υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σε δύο τομείς και συγκεκριμένα για την αξιοποίηση του εντοπισμένου γεωθερμικού πεδίου για πιθανή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων των νησιών.
-Ολοκληρώνεται επίσης η διαδικασία για να ξεκινήσει το έργο νέας μονάδας αφαλάτωσης, της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το ΕΠΠΕΡΡΑ και δημοπρατήθηκαν επίσης και άλλα έργα ύδρευσης.
-Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Φηρών.
-Στον τομέα των λιμενικών έργων, προχωράει η υλοποίηση της μαρίνας στο Μονόλιθο, καθώς έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
-Εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εναλλακτικών λιμενικών πυλών του νησιού.
-Επιπλέον, έχει εγκριθεί και εντός ολίγου δημοπρατείται, έργο 8,4 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αποκατάσταση των καταστροφών αλλά και τη βελτίωση εν γένει του λιμένα του Αθηνιού, χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υποδομών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ως δημοτική αρχή, «στο μέτρο που μας δίνεται η δυνατότητα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να ελεχθούν οι τουριστικές ροές.
Έτσι μετά από πολυετή και επίπονη προσπάθεια εγκαταστήσαμε σύστημα ελέγχου των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων και ορίσαμε τον ανώτατο αριθμό επισκεπτών καθ’ ημέρα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε μηχανισμό ρύθμισης των τουριστικών ροών με την λειτουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού και δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προβολής του Προορισμού».
Στη χθεσινή παρουσίαση το «παρών» έδωσε και ο κ.Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, γενικός διευθυντής της Google Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία “Grow Greek Tourism Online” της Google και στη συνεργασία με τον Δήμο Θήρας για την υποστήριξη του «Σαντορίνη Προορισμός Όλο το Χρόνο».
Το Grow Greek Tourism Online της Google ενισχύει δωρεάν την ψηφιακή παρουσία όλων των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων που επιθυμούν ή συνεχίζουν να λειτουργούν και τη χειμερινή περίοδο, προσφέροντας εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου.