Οπρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως και μη κάτοικοι, ξένοι επενδυτές, θα μπορούν να επενδύουν άμεσα στην παράλληλη αγορά NOMU από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε αρχικές δημόσιες προσφορές εντός της Σαουδικής Αραβίας και να έχουν πρόσβαση σε μια χρηματιστηριακή αγορά που στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της χώρας, Mohammed El Kuwaiz, ερωτηθείς από το Reuters για την IPO της πετρελαϊκής Saudi Aramco, δήλωσε σήμερα πως οι ξένοι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν σε εισαγωγές μετοχών.

Η Σαουδική Αραβία στοχεύει στην άντληση περίπου 100 δις. δολαρίων από την εισαγωγή ποσοστού της κρατικής πετρελαϊκής το επόμενο έτος.

Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν στην προσπάθεια του διαδόχου του Σαουδαραβικού θρόνου, Mohammed bin Salman, να διαφοροποιήσει την εθνική οικονομία μέσω του σχεδίου του που φέρει την ονομασία «Όραμα 2030».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θα υπάρξει διπλή εγγραφή –μια στην Σαουδική Αραβία και μια σε κάποια διεθνή αγορά.

Μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ, ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως και μη κάτοικοι, ξένοι επενδυτές, θα μπορούν να επενδύουν άμεσα στην παράλληλη αγορά NOMU από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Η NOMU είναι μια χρηματαγορά με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις εισαγωγής, που λειτουργεί ως εναλλακτική πλατφόρμα για τις εταιρείες που θέλουν να κάνουν δημόσια προσφορά.

Οι ξένοι επενδυτές δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρούν απαιτήσεις ώστε να χαρακτηριστούν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, όμως θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα όρια για την κατοχή μετοχών από ξένους.