Η Σρι Λάνκα θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες στις 21 Ιανουαρίου μετά από 10μηνη διακοπή με ταξιδιώτες που υπόκεινται σε σκληρά πρωτόκολλα Covid-19, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε παρά την αύξηση των περιπτώσεων και των θανάτων του Covid-19, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να αναβιώσουν έναν κάποτε προσοδοφόρο τουριστικό τομέα.

« Κάθε προληπτικό μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή για να καταστήσει την απόδραση του νησιού όσο πιο ασφαλή και γαλήνια γίνεται για τους επισκέπτες», ανέφερε σε δήλωσή του το Γραφείο Προώθησης Τουρισμού της Σρι Λάνκα. Το ηλιόλουστο νησιωτικό έθνος, διάσημο για τις γραφικές παραλίες του, τον περασμένο μήνα καλωσόρισε περίπου 1.700 Ουκρανούς τουρίστες σε πτήσεις τσάρτερ σε ένα «πιλοτικό έργο για τη δοκιμή των συστημάτων μας», δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Σρι Λάνκα φιλοξενεί επίσης την ομάδα του κρίκετ της Αγγλίας για μια σειρά δύο δοκιμών.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε 55 καθορισμένα ξενοδοχεία – εκτός ορίων για τους ντόπιους εκτός από το προσωπικό – σε ολόκληρη τη χώρα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα από μια δοκιμή PCR που θα πραγματοποιηθεί έως και τέσσερις ημέρες πριν από την άφιξή τους. Πρέπει να υποβληθούν σε δύο ακόμη δοκιμές για επίσκεψη έως και επτά ημερών και τρεις δοκιμές εάν παραμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι τουρίστες υποχρεούνται επίσης να πληρώσουν 12 USD για ασφάλιση που θα καλύψει έως και 50.000 USD σε ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με το Covid-19. Για τις δύο πρώτες εβδομάδες της επίσκεψής τους, θα πρέπει να συνοδεύονται από αξιωματούχους όταν ταξιδεύουν σε καθορισμένα τουριστικά σημεία. Όσοι είναι θετικοί κατά τη διάρκεια της διαμονής τους θα απομονωθούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους εάν είναι ασυμπτωματικοί και θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Οι επιβάτες που έχουν περάσει έως και δύο εβδομάδες στη Βρετανία πριν από την άφιξή τους δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν απαγορευμένες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν μια πιο μεταδοτική παραλλαγή κορωνοϊού.