Η τελευταία ανάλυση του τουριστικού τομέα από την πλατφόρμα κρατήσεων ξενοδοχείων, hoo, έδειξε ότι η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας θα μπορούσε να κοστίσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα από τον τουρισμό όχι μόνο στα τέσσερα έθνη που θεωρούνται εντός της κόκκινης ζώνης, αλλά και στις τέσσερις γειτονικές χώρες που είναι επίσης επηρεάζεται.

Ενώ οι παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απίθανο να επιλέξουν μια περιοχή συγκρούσεων ως προορισμό της επιλογής τους φέτος, πολλοί ξένοι υπήκοοι που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί εύλογα να θέλουν να ταξιδέψουν πίσω στα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται εκεί.

Ως έχει, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι κλειστός και έχει τεθεί σε ισχύ στρατιωτικός νόμος, που σημαίνει ότι τα αεροπορικά ταξίδια προς τη χώρα είναι εντελώς απαγορευμένα και όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι εντός της Ουκρανίας συμβουλεύονται να φύγουν αμέσως. Η FCDO συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, με όλες τις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν από τη Ρωσία να απαγορεύεται να λειτουργούν ή να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου ή της ΕΕ.

Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη Λευκορωσία σημαίνει ότι η FCDO συμβουλεύει επίσης να μην ταξιδεύουν στη χώρα, με τα δρομολόγια εκτός Λευκορωσίας να είναι επίσης περιορισμένα, ιδιαίτερα αεροπορικώς. Η Μολδαβία είναι επίσης ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αφού οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 23 Φεβρουαρίου, η οποία θα διαρκέσει 60 ημέρες και ως αποτέλεσμα έκλεισε τον εναέριο χώρο για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη.

Ενώ τα γενικά ταξίδια παραμένουν ξεκάθαρα προς την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, η κυβέρνηση συμβουλεύει να μην επιχειρήσετε να περάσετε στην Ουκρανία μέσω αυτών των εθνών.

Ο αρνητικός και σημαντικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στο εισόδημα που δημιουργείται μέσω του τουρισμού έχει τεκμηριωθεί καλά και πιστεύεται ότι κυμαίνεται από 16,6% έως 23,4% ανάλογα με τη σοβαρότητα της σύγκρουσης. Το 2019, πριν από την πανδημική πτώση του τουρισμού, η Ουκρανία κατέγραψε έσοδα 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό. Ωστόσο, ο hoo εκτιμά ότι η τρέχουσα σύγκρουση θα μπορούσε να κοστίσει στον τουριστικό τομέα της χώρας 607,2 εκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό το κόστος είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο ανάλογα με τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου με τη Ρωσία.

Ο hoo εκτιμά επίσης ότι ο ρωσικός τουρισμός θα μπορούσε να πληγεί έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Λευκορωσία (302 εκατομμύρια δολάρια) και τη Μολδαβία (123,3 εκατομμύρια δολάρια) να παρουσιάζουν επίσης αξιοσημείωτη πτώση. Ενώ ο αντίκτυπος στα γύρω έθνη όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία είναι πιθανό να είναι πιο ελάχιστη, ο αντίκτυπος του κατώτερου ορίου της τρέχουσας σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει τον τουρισμό σε αυτά τα έθνη να χτυπήσει συνολικά -5,6 δισεκατομμύρια δολάρια συλλογικά κατά τη διάρκεια του το έτος.

Συνολικά, ο hoo εκτιμά ότι το κόστος για τους τουριστικούς τομείς και των οκτώ εθνών θα μπορούσε να φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνιδρυτής της hoo, Άντριαν Μέρντοκ, σχολίασε: «Ο αντίκτυπος της τρέχουσας σύγκρουσης είναι πιθανό να εκτείνεται σε μεγάλο βαθμό και αναμφίβολα θα αντηχεί σε όλη την Ευρώπη για αρκετό καιρό. Το σημερινό τοπίο για όσους ελπίζουν να φτάσουν στο σπίτι των αγαπημένων τους στην Ουκρανία και γύρω από την Ουκρανία είναι τουλάχιστον δύσκολο, και τα ταξίδια από και προς αυτήν την περιοχή της Ευρώπης είναι πλέον περιορισμένα, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Μακροπρόθεσμα, η τουριστική βιομηχανία θα υποφέρει προφανώς και, όπως και σε άλλους τομείς προβλεπόμενης οικονομικής παρακμής, με τη Ρωσία να πρόκειται να χάσει τα περισσότερα ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Πούτιν».