Αφιλόξενη γίνεται πλέον η ταξιδιωτική βιομηχανία στα πλαστικά καθώς καταργείται με ταχείς ρυθμούς η χρήση ποτηριών, μπουκαλιών, σακούλων και άλλων καθημερινών προϊόντων που παράγονται από το εν λόγω υλικό.

Προς την κατεύθυνση αυτή τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και τα κρουαζιερόπλοια μειώνουν τη χρήση αυτών των προϊόντων ενώ τα παράλληλα τα αντικαθιστούν με άλλα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Το Hilton θα εξαλείψει τα πλαστικά καλαμάκια στα διαχειριζόμενα ξενοδοχεία του παγκοσμίως στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, θα «εκδιώξει» τα πλαστικά μπουκάλια από τους χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Κίνας και της Μογγολίας, τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η αλυσίδα έχουν ξεκινήσει την αφαίρεση πλαστικών μπουκαλιών νερού από τις αίθουσες συναντήσεων και εκδηλώσεων, τις  λέσχες και τα spa από το Σεπτέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα την εξάλειψη 13 εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών ετησίως.

Παράλληλα, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, τα διαχειριζόμενα ξενοδοχεία του Hilton έχουν ήδη απομακρύνει τα πλαστικά καλαμάκια. Οι ιδιότητες προσφέρουν τώρα βιοδιασπόμενα καλαμάκια κατόπιν ζήτησης, γεγονός που οδήγησε στη μείωση των 2,5 εκατ. τέτοιου είδους προϊόντων ετησίως.

Επιπλέον, η Marriott αντικαθιστά τα ατομικά, μικρά μπουκαλάκια των amenities στα λουτρά, σε πέντε μάρκες επιλεγμένων υπηρεσιών στη Βόρεια Αμερική, με ανακυκλώσιμες συσκευές που περιέχουν τα προϊόντα Paul Mitchell Tea Tree.

Μέχρι στιγμής, 450 ξενοδοχεία έχουν ήδη ξεκινήσει να ξεφορτωθούν τα πλαστικά τους. Σε αυτά συπεριλαμβάνονται  το Courtyard και το Fairfield Inn. Η Marriott έχει επίσης αφαιρέσει τα πλαστικά καλαμάκια από 50 από τα ξενοδοχεία της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταυτόχρονα, η AccorHotels – μητρική εταιρεία των Fairmont, Raffles, Swissôtel, Novotel και άλλων- ανακοίνωσε πρόσφατα την υπόσχεσή της για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών καλαμακίων στα ξενοδοχεία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής από τον Ιούλιο.

Ακόμα, ο όμιλος InterContinental Hotels Group εφαρμόζει μεγάλου μεγέθους amenities στα μπάνια σε πολλά από τα εμπορικά σήματα του, όπως το Holiday Inn Express, το Kimpton Hotels and Restaurants, το Avid Hotels, το Even Hotels, το Staybridge Suites και το Candlewood Suites.

Όσον αφορά στις αεροπορικές εταιρείες η Alaska Airlines θα ξεκινήσει την αντικατάσταση πλαστικών ράβδων ανάδευσης στις πτήσεις της και των lounge της με αντίστοιχα κατασκευασμένα από λευκή σημύδα.

Τέλος, η Carnival Cruise Line ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι δεν θα παρέχει πλαστικά καλαμάκια για τα ρευστά της ποτά ή κοκτέιλ, εκτός από τα κατεψυγμένα ποτά που σερβίρονται στις κρουαζιερόπλοιά της. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ζητήσουν καλαμάκια εάν το θέλουν.