Με ένα απλό tweet ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει και να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Από τα τέλη του 2020, η Ταϊλάνδη είχε ήδη επιτρέψει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που αποποινικοποίησε τη χρήση της κάνναβης.

Η παραγωγή και το εμπόριο θα είναι νόμιμες αλλά θα υπόκεινται σε δήλωση και έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 120 ημερών από τη δημοσίευση του νέου αυτού νόμου, πριν τεθεί σε ισχύ.

Στο μεταξύ, οι επισκέπτες που μπαίνουν στον πειρασμό να επωφεληθούν από τον τουρισμό κάνναβης συνιστάται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Ο λόγος είναι διότι θα βρεθούν σε μια γκρίζα ζώνη όπου κανείς δεν γνωρίζει εάν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για διάπραξη αδικήματος και ενδεχομένως να τους επιβληθεί πρόστιμο και να συλληφθούν.

Βασικές αρχές για τη χρήση κάνναβης

Οι βασικές γραμμές του νομοσχεδίου είναι αρκετά απλές. Επιτρέπεται η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, καθώς και η κατοχή για προσωπική χρήση, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Κάθε Ταϊλανδός μπορεί να καλλιεργήσει κάνναβη για προσωπική χρήση.

Οι αγρότες που ξεκινούν την καλλιέργεια κάνναβης θα πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές νομαρχίες. Μόνο όσοι έχουν επίσημη άδεια θα επιτρέπεται να την εμπορεύονται.

Από την άλλη, ό,τι μπορεί να μοιάζει με παράνομη διακίνηση θα απαγορεύεται αυστηρά.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο ώστε η κάνναβη να καταστεί σημαντικός οικονομικός πόρος για τη γεωργία της χώρας.

Παράλληλα με τη γεωργική πτυχή της παραγωγής κάνναβης σε εθνική κλίμακα, η κυβέρνηση υπολογίζει στη δημιουργία μιας βιομηχανίας ΜΜΕ για τη μετατροπή του ακατέργαστου προϊόντος.

Υπάρχει εξαιρετική ποικιλία για παράγωγα όπως λάδια, ποτά, σοκολάτες και φυσικά όλα τα προϊόντα με βάση το CBD που μπορούν να εξαχθούν σε όλες τις χώρες, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να μην θεωρείται χώρα διακίνησης ναρκωτικών, η Ταϊλάνδη θα πρέπει να πολεμήσει αποτελεσματικά ενάντια σε κάθε μορφή εμπορίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν επιτρέπεται η διαπραγμάτευση. Δεν θα είναι ποτέ νόμιμο σημείο προμήθειας για ιδιώτες.