Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όπου ο τουρισμός θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης, στάθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα ο ΣΕΤΕ, με τίτλο: “Tourism in Transition: #someTHINKdifferent”, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
“Αν δεν μεταρρυθμιστούμε, θα συρρικνωθούμε” τόνισε ο κ. Ρέτσος απευθυνόμενος σε στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετάβασης, όπου το μέλλον του τουρισμού απαιτεί καινοτόμες στρατηγικές και προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε να αξιοποιούνται οι ευκαιρίες που αναδύονται.
Ο δρόμος προς το μέλλον απαιτεί γνώση και πείρα, όπως δήλωσε ο κ. Ρέτσος και είναι βέβαιο ότι αυτός ο διάλογος που ανοίγει το φετινό συνέδριο του ΣΕΤΕ, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Στην παρέμβασή της, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί και περαιτέρω αύξηση των αφίξεων.
Στο σημείο αυτό η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις δράσεις που «τρέχει» το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση και στάθηκε στην ενίσχυση των Startups εταιριών, στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, όπως επίσης και στην ψηφιοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Σύντομα εξάλλου, όπως είπε, θα είναι στον “αέρα” και η νέα ψηφιακή πύλη του ΕΟΤ, το Visit Greece, το οποίο θα “τρέχει” σε 10 γλώσσες.
Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλάζει τα δεδομένα στο οικονομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων, αλλά και στον τρόπο που πλέον οι ταξιδιώτες αναζητούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες.
Ο Πολ Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Intelligence, ερευνητής καινοτομίας και ειδικός στις στρατηγικές του μέλλοντος, δίνοντας το στίγμα της νέας παγκόσμιας τουριστικής σκακιέρας στάθηκε στην είσοδο των Ασιατών ταξιδιωτών, στις νέες ηλικιακές ομάδες που μπαίνουν στο “παιχνίδι” του ταξιδιού, αλλά και στο ρόλο της γενιάς των millennials στα τουριστικά δρώμενα.
Παγκοσμίως υπάρχει μια δυνητική αγορά μερικών δισ. ταξιδιωτών, στης οποίας τις τάξεις έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια και άτομα άνω των 70 χρονών που θέλουν να ζήσουν τη μαγεία των ταξιδιών, αλλά και της αγοράς των millennials που αναζητά εμπειρίες.
Με τη χρήση της τεχνολογίας όλοι αυτοί είναι περισσότερο αυτόνομοι από ποτέ, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να οργανώσουν ένα ταξίδι με όπλο μια έξυπνη κινητή συσκευή.
Απευθυνόμενος ο Πολ Παπαδημητρίου στο επιχειρηματικό ακροατήριο σημείωσε, ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας είναι να μην υποσχεθούν στους πελάτες κάτι που δεν μπορούν να υλοποιήσουν.
“Μην τους πείτε ψέματα δηλαδή. Αυτοί οι πελάτες, αν τους υποσχεθείς κάτι που δεν υφίσταται, δεν θα επιστρέψουν στο εν λόγω ξενοδοχείο, λόγου χάρη», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Martin Boisen, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος του “The International Place Branding Association” εστίασε στη σημασία της διαχείρισης των τουριστικών προορισμών (Destination Management Organisation) υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του υπερ-τουρισμού, όπως αυτό έχει εμφανιστεί σε μεγάλες πόλεις, όπως Άμστερνταμ και Βαρκελώνη.
Στην παρέμβασή του ο κ. Boisen έκανε λόγο για μια ολιστική αντιμετώπιση των τουριστικών προορισμών, που δεν θα έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διαχείριση της τουριστικής ζήτησης. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι κάθε επένδυση που γίνεται σε μια περιοχή θα πρέπει να εξετάζεται και ο αντίκτυπος που αφήνει.
Το συνέδριο συνεχίζεται με παρεμβάσεις από αναγνωρισμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και τουριστικού κόσμου, που εξηγούν πώς ο τομέας μπορεί να παράγει νέες επιχειρηματικές πραγματικότητες που μεταμορφώνουν τον τρόπο του ταξιδιού στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας.