Αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως αποτελεί η σπατάλη τροφίμων καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο χάνεται τελικά. Για το λόγο αυτό η τουριστική βιομηχανία άρχισε να αντιδρά.

Στην Ανατολή, η Ταξιδιωτική Ένωση Ασίας και Ειρηνικού (PATA) ξεκίνησε μια εκστρατεία για την τουριστική βιομηχανία στην Ασία.

Ειδικότερα, με το κωδικό όνομα: “BUFFET” (Οικοδόμηση Kατανόησης για την Yπερβολική Κατανάλωση Τροφίμων στον Τουρισμό. Ο πρόεδρος της PATA ανέφερε χαρακτηριστικά : “Με την αναμενόμενη έντονη ανάπτυξη στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αναμένεται περαιτέρω σπατάλη τροφίμων στο μέλλον η οποία όμως δεν πρέπει να αφήσει άπραγη την τουριστική βιομηχανία. Αντίθετα η μείωση των αποβλήτων θα μειώσει το κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης ενώ θα ωφελήσει το περιβάλλον. Πρόκειται για μια Win to Win πρόκληση».

Πιο αναλυτικά, ο σύνδεσμος έχει ξεκινήσει ένα ειδικό τμήμα στον ιστότοπό του, όπου οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν καλές πρακτικές και μεθόδους για να εφαρμόσουν και να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού στο ξενοδοχείο τους.