A380-emiratesΗ νεόκοπη αγορά της τουριστικής κατοικίας και ο κλάδος της φιλοξενίας θα είναι οι μοχλοί για την επανεκκίνηση της αγοράς real estate στη χώρα, χάρη στις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζει ο τουρισμός και το φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον για κατασκευαστικά έργα και ξένες επενδύσεις, που ανοίγουν τον δρόμο στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την «Economy and Real Estate Report» της εταιρίας Algean Property για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας είναι μια νέα και ανεξερεύνητη αγορά που μόλις πρόσφατα έχει εκτεθεί σε ξένους επενδυτές. Τα κίνητρα στους αλλοδαπούς από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να εντείνουν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τουριστικές κατοικίες. Παράγοντες που τραβούν την προσοχή των ξένων αγοραστών είναι επίσης το ελκυστικό κλίμα της χώρας, το προσιτό κόστος διαβίωσης, η άριστη ποιότητα της ζωής, η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός.

Με βάση τη μελέτη της McKinsey, ο εφικτός στόχος για την ελληνική αγορά είναι η πώληση πάνω από 8.000 τουριστικών κατοικιών ετησίως, με 2,4 δισ. ευρώ εκτιμώμενα έσοδα. Υπό τις παρούσες συνθήκες το ενδιαφέρον από τους τοπικούς αγοραστές είναι μικρό. Ωστόσο, έχει ήδη παρατηρηθεί αυξανόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί στη διάρκεια του 2014.

Πουτέτση Χριστίνα 

tovima