Η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες, υπό την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για τη δημιουργία μιας βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας που θα βοηθήσει επίσης τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η χώρα, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα Πιστοποιητικού Ασφαλούς Τουρισμού εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) νωρίτερα φέτος και έγινε η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που ανέπτυξε ένα υποχρεωτικό εθνικό πρόγραμμα με το GSTC.

Η τουρκική τουριστική βιομηχανία θα αναδιαρθρωθεί με την 3ετή συμφωνία που υπογράφηκε με την GSTC, η οποία διαχειρίζεται τα παγκόσμια πρότυπα στον αειφόρο τουρισμό.

Στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας, θα καθοριστούν τα κριτήρια του εθνικού προγράμματος και οι εταιρείες επιθεώρησης θα λάβουν εκπαίδευση.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι στον κλάδο θα γίνουν μέρος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023. Το δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί σταδιακά το 2025. Το πρόγραμμα προγραμματίζεται να

Η συμφωνία με την GSTC θα βοηθήσει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, την οποία υπέγραψε η Τουρκία πέρυσι.

Η συνεργασία με την GSTC θα αναδείξει τη χώρα ως ισχυρό ανταγωνιστή στη διεθνή σκηνή, ενώ θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει τις διεθνείς τουριστικές τάσεις, ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωση.

«Είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα για να δημιουργηθεί μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία», δήλωσε στη Milliyet ο Firuz Bağlıkaya, επικεφαλής της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τουρκίας (TÜRSAB).

Οι άνθρωποι πλέον τείνουν να ταξιδεύουν σε προορισμούς μικρών αποστάσεων και η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση 3 έως 4 ωρών πτήσης για 1,5 δισεκατομμύρια άτομα, πρόσθεσε ο Bağlıkaya.

«Η Τουρκία ξεχωρίζει λόγω της θέσης της, αλλά είναι επίσης επιτακτική ανάγκη για τη χώρα να ενεργήσει με μια στρατηγική σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες τουριστικές δραστηριότητες. Περίπου το 87% των διεθνών ταξιδιωτών λέει ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι σημαντικός για τον κόσμο και δύο στους τρεις παραθεριστές θέλουν να μείνουν σε φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις».

Η TÜRSAB υπέγραψε μια συμφωνία βιώσιμου τουρισμού με το UNDP και παρέχει εκπαίδευση σε ταξιδιωτικά γραφεία, είπε ο Bağlıkaya.

Πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον για τον οικοτουρισμό και το glamping αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο τοπικός τομέας φιλοξενίας ηγείται των προσπαθειών στη βιωσιμότητα, εργάζεται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού και την ανακύκλωση των απορριμμάτων, δήλωσε η Müberra Eresin, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων της Τουρκίας.

«Αυτές οι προσπάθειες αυξάνουν το κόστος, αλλά αποδίδουν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο τουρισμός και τα ταξίδια άλλαξαν τα τελευταία δύο χρόνια και με αυτόν τον μετασχηματισμό η υγιεινή θα παραμείνει σημαντική προτεραιότητα, σημείωσε.

«Οι ταξιδιώτες ανησυχούν πλέον περισσότερο για τη βιωσιμότητα, την ευημερία και την ευεξία. Διακοπές τώρα σημαίνει πολλά περισσότερα από το να ξαπλώσεις στην παραλία», είπε ο Eresin.