Η Τουρκία θα ανοίξει σύνορα για ξένους τουρίστες τον Μάιο, αλλά όχι για διακοπές στην παραλία και τα τουριστικά θέρετρα.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός ξεχωριστού κοινού ταξιδιωτών, οι τουρκικές αρχές θέλουν να δοκιμάσουν τα «μετασχηματισμένα» πρωτόκολλα και διαδικασίες για τη διαμονή τους.

Ποιοι επισκέπτες επιτρέπονται

Από τις 20 Μαΐου, η Τουρκία θα επιτρέψει σε πολίτες 31 χωρών του κόσμου να την επισκεφθούν για θεραπεία και αποκατάσταση. Σε αυτές ανήκουν η Ρωσική Ομοσπονδία, οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Καζακστάν, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν), καθώς και διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ο κατάλογος των τομέων ιατρικής στις οποίες η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες για θεραπεία είναι εκτενής: ορθοπεδική και τραυματική, γενική και παιδιατρική χειρουργική, ουρολογία, οφθαλμολογία, καρδιολογία, καρδιαγγειακή χειρουργική, ογκολογία, νευροχειρουργική, αιματολογία, εντατική θεραπεία και αναπαραγωγική θεραπεία.

Πρωτόκολλα και περιορισμοί

Στην ουσία, για τους ιατρικούς τουρίστες, οι τουρκικές αρχές θα αρχίσουν να επεξεργάζονται προγράμματα εισδοχής από το εξωτερικό, τηρώντας τις αυστηρές απαιτήσεις των πρωτοκόλλων υγιεινής.

Η αεροπορική είσοδος θα είναι δυνατή μόνο μέσω των αεροδρομίων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Μαζί με τον ασθενή, μπορούν να μπουν δύο συνοδευτικά άτομα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης και των τελωνειακών ελέγχων, οι ξένοι τουρίστες πρέπει να καλύπτονται με μάσκα.

Κατά τη διέλευση των συνόρων, οι επισκέπτες πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει ότι δεν είναι θετικοί στον Covid-19 (ισχύει για 48 ώρες) ή θα πρέπει να δεχθούν έλεγχο κατά την άφιξη τους.

Αφού περάσουν όλες τις διαδικασίες εισόδου, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα πρέπει να πάνε αμέσως στην κλινική αμέσως και να παραμείνουν στην επικράτειά της καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Στα νοσοκομεία, η περιοχή όπου θα γίνουν δεκτοί ξένοι ασθενείς θα είναι περιφραγμένη (ξεχωριστός όροφος ή πτέρυγα).

Ιατρικός Τουρισμός

Σύμφωνα με τις τουρκικές στατιστικές, το 2019, η χώρα έλαβε περίπου ένα εκατομμύριο ιατρικούς τουρίστες, των οποίων το εισόδημα ανήλθε σε ένα 930 εκ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για πολίτες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Σε σύγκριση με τους τουρίστες «παραλίας», οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους αφήνουν στην Τουρκία 500-700 ευρώ, οι ιατρικοί τουρίστες ξοδεύουν το λιγότερο 1.500 ευρώ.

Ρώσοι τουρίστες

Παρά την «πρόσκληση» των τουρκικών αρχών, οι Ρώσοι είναι απίθανο να μπορούν να πάνε στην Τουρκία για θεραπεία κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς ο χρόνος ανοίγματος των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένει άγνωστος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών, Γιεβγκένι Ντίτριχ, η αποκατάσταση της διεθνούς κυκλοφορίας είναι δυνατή από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η επανεκκίνηση των πτήσεων της Turkish Airlines προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προγραμματίζεται επίσης για τον Ιούλιο.