Η Τουρκία στοχεύει να γίνει μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες στον παγκόσμιο τουρισμό, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έθεσε μεγάλους στόχους για τον «Αιώνα της Τουρκίας». Η χώρα στοχεύει να υποδεχθεί 60 εκατ. τουρίστες λαμβάνοντας 56 δισ. δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό το 2023.

Για το 2028, οι στόχοι είναι τα 90 εκατ. επισκέπτες και 100 δις. δολάρια έσοδα, είπε ο Ersoy κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον δημοφιλή προορισμό διακοπών Αττάλεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την τουριστική βιομηχανία, είπε ο Ersoy, αναφέροντας την πανδημία COVID-19, τις πυρκαγιές, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τους θανατηφόρους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η τουρκική τουριστική βιομηχανία βγήκε από αυτή τη δύσκολη περίοδο ισχυρότερη.

Πέρυσι, σχεδόν 45 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία, υποδηλώνοντας αύξηση 80% από το 2021. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 51,4 εκατ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τουριστικής βιομηχανίας, περισσότεροι από 9,3 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο τετράμηνο φέτος, αυξημένοι κατά 27,5% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 32% στα 8,69 δις. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.