Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Τσεχία ενέκρινε ένα νέο ψηφιακό πρόγραμμα για digital nomads που αφορά εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με το πρόσφατα εγκεκριμένο πρόγραμμα, οι ψηφιακοί νομάδες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής στην Τσεχική Δημοκρατία.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτερο στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά ή τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο της πληροφορικής.

Σχολιάζοντας την έγκριση του προγράμματος, ο Jozef Síkela, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, είπε ότι κανένα από τα υπάρχοντα προγράμματα οικονομικής μετανάστευσης της χώρας δεν καλύπτει τους ψηφιακούς νομάδες, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική κίνηση.

«Μεταξύ άλλων, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για τη λειτουργία και την ανάπτυξη ξένων τεχνολογικών ομάδων στην Τσεχία. Γι’ αυτό και φτιάχνουμε ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει ιδιαίτερα τους ψηφιακούς νομάδες», δήλωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι προς το παρόν το πρόγραμμα θα περιοριστεί σε ορισμένους αλλοδαπούς πολίτες. Μόνο ειδικευμένοι εργαζόμενοι από εννιά χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτή τη νέα βίζα απομακρυσμένης εργασίας.

Οι πολίτες της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βόρειας Ιρλανδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδειες παραμονής για εξ αποστάσεως εργασία, από την Τσεχική Δημοκρατία.

Η βίζα κοστίζει 104 ευρώ και αρχικά διαρκεί για ένα χρόνο. Μετά από αυτό θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για άδεια παραμονής για άλλα δύο χρόνια και να ολοκληρωθεί κύκλος μαθημάτων προσαρμογής-ένταξης. Οι αιτήσεις βίζας διεκπεραιώνονται εντός 45 ημερών.