Θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό φαίνεται ότι έχει η υποτίμηση του τουρκικού εθνικού νομίσματος, καθώς έχει κάνει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική για τους ταξιδιώτες.

Παρά την αύξηση των τιμών λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους οι τιμές για τους τουρίστες στην Τουρκία παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένα κλασικός all-inclusive προορισμός, σύμφωνα με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI.

Πριν από την πανδημία ο τουρισμός συνέβαλε στο τουρκικό ΑΕΠ με 11% και διασφάλιζε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη διεθνή επιχειρηματική ομοσπονδία World Travel and Tourism Council. Η πανδημία κατάφερε σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανία, η οποία ωστόσο κατάφερε κατά τη διάρκεια του 2022 να ανακάμψει.

Τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 27,1% και 17,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2021, ανακοίνωσε πρόσφατα η τουρκική στατιστική υπηρεσία. Παρόλη την άνοδο ωστόσο τα φετινά τουριστικά έσοδα είναι κατά 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένα σε σύγκριση με το 2019.