Η Χαβάη σχεδιάζει να άρει την απαίτηση καραντίνας COVID-19 για τους ταξιδιώτες αυτόν τον μήνα.

Από τις 26 Μαρτίου, όσοι φθάνουν από άλλα μέρη στις ΗΠΑ δεν θα χρειάζεται να επιδείξουν απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για να αποφύγουν την κράτηση για πέντε ημέρες.

Η Χαβάη είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που εφαρμόζει τέτοιου είδους πρόγραμμα καραντίνας για τον κορωνοϊό. Ο κυβερνήτης David Ige είπε ότι η απαίτηση έσωσε ζωές και ήταν σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στα νησιά.

Η Χαβάη έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από κορωνοϊό στη χώρα. Η περίοδος καραντίνας για τους ταξιδιώτες διήρκεσε 14 ημέρες όταν η Χαβάη την επέβαλε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020. Η πολιτεία αργότερα δημιούργησε εξαιρέσεις δοκιμών και εμβολιασμού.

Το κράτος εξέτασε 11,3 εκατομμύρια επιβάτες από τότε που ξεκίνησε η εξαίρεση για τις δοκιμές τον Οκτώβριο του 2020, είπε ο Ige. Όσοι φτάνουν στη Χαβάη από έξω από τη χώρα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με την αμερικανική υπηκοότητα. Οι διεθνείς τουρίστες δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται απόδειξη εμβολιασμού και αρνητικό τεστ.

Ο κυβερνήτης είπε ότι θα διατηρήσει την εντολή μάσκας εσωτερικού χώρου της Χαβάης τουλάχιστον έως τις 25 Μαρτίου και θα αξιολογήσει εάν θα την άρει μετά από αυτό. Η Χαβάη είναι η τελευταία πολιτεία του έθνους με εντολή σε όλη την πολιτεία σε ισχύ. Ο κυβερνήτης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας της πολιτείας θα επανεξετάσει τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτού αποφασίσει, είπε ο Ige.