H χιονοθύελλα κάλυψε μεγάλα τμήματα της Ισπανίας. Παραλύοντας την κυκλοφορία και αφήνοντας χιλιάδες παγιδευμένους σε αυτοκίνητα ή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Κλειστό λόγω της χιονοθύελλας Filomena είναι και το διεθνές αεροδρόμιο Barajas, στην Μαδρίτη, η κύρια πύλη εισόδου εντός και εκτός της χώρας.

Πολλές πτήσεις, προγραμματισμένες να φτάσουν στη Μαδρίτη το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκαν σε άλλα αεροδρόμια ή απλώς επέστρεψαν στο αεροδρόμιο προέλευσης.

Οι αρχές του αεροδρομίου καλούν τους επιβάτες να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία και να μην μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού η Μαδρίτη

Δέκα επαρχίες της κεντρικής Ισπανίας βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής. Συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της Μαδρίτης, όπου οι αρχές ενεργοποίησαν την κόκκινη προειδοποίηση για πρώτη φορά.

Και κάλεσαν το στρατό να σώσει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα οχήματα του, σε μικρούς δρόμους έως τις εθνικές οδούς.

Εκτός λειτουργίας και τα τρένα

Όλες οι αμαξοστοιχίες από και προς τη Μαδρίτη, τόσο οι επιβατικές αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων, καθώς και οι σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ του νότου και των βορειοανατολικών της χώρας, τέθηκαν σε αναστολή, δήλωσε ο σιδηροδρομικός φορέας Renfe.