Η συνεχιζόμενη ψηφιακή επανάσταση δεν αλλάζει μόνο το τμήμα του τουριστικού τομέα – αλλά παρεμβαίνει βαθιά σε όλες τις διαδικασίες. Αυτό είναι το βασικό αποτέλεσμα της διάσκεψης GBTA 2017, του μεγαλύτερου συνεδρίου επαγγελματικών ταξιδιών στην Ευρώπη. Ειδικότερα, οι διαχειριστές ταξιδίων καλούνται να επαναπροσδιορίσουν στρατηγικά τον ρόλο τους.

“Τα ρομπότ είναι το επόμενο επίπεδο αυτοματισμού”, δήλωσε η Yvonne Moya, συνεργάτης της Festive Road. Αρκετές μάλιστα συνεδρίες της διάσκεψης φανέρωσαν σε ποιους τομείς χρησιμοποιούνται ήδη τα προγράμματα Chatbots και η τεχνητή νοημοσύνη και ποιες δυνατότητες πρόκειται να είναι έτοιμες για την αγορά των επαγγελματικών ταξιδίων.

Άλλοι πάλι ειδικοί θεωρούν ότι η ρομποτική είναι κάτι το “mainstream”. Χρησιμοποιούν ρομποτικές διαδικασίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη για να εξετάσουν τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών στην επιχείρησή τους και να τους ενθαρρύνουν να συμμορφώνονται με τις πολιτικές ταξιδίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έξυπνο λογισμικό το οποίο ενθαρρύνει αυτόματα τους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση νωρίς και έτσι να επιλέγουν φτηνότερους ναύλους.

Ο Serdar Gürbüz, επικεφαλής ψηφιακής καινοτομίας στις Turkish Airlines, χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων  τα chatbots για να κάνει online check-in. Η Festive Road επιτρέπει σε ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα να ελέγχουν τις ταξιδιωτικές τους πολιτικές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Michel Rouse, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας EMEA της FCM Travel Solutions, ανέφερε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ψηφιακών βοηθών, οι οποίοι προειδοποιούν με ευγένεια την κατάλληλη στιγμή που πρέπει να αναχωρήσει κανείς για το αεροδρόμιο.

Αυτό ισχύει επίσης για τις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις, αναφέρει η Jessie States διευθύντρια επαγγελματικής ανάπτυξης επαγγελματικών συνεδρίων υποστηρίζοντας ότι στο προσεχές μέλλον οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί θα μεταφράζουν τα πάντα από οποιαδήποτε γλώσσα στη δική τους σε πραγματικό χρόνο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τα ψηφιακά γυαλιά μπορούν να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν οποιονδήποτε επισκέπτη του συνεδρίου. «Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την αποτελεσματικότητα ενός τμήματος συνεδριάσεων και επιχειρηματικού τουρισμού».

Παράλληλα, η έκρηξη των φορητών ψηφιακών συσκευών φέρνει επίσης ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα. Το 2020, κάθε άνθρωπος θα μεταφέρει κατά μέσο όρο πέντε μικρούς υπολογιστές δικτύου.

Όλοι οι ομιλητές της διάσκεψης προσπάθησαν να τρομάξουν τους διαχειριστές ταξιδιών ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να τους πάρουν τη δουλειά. “Πρόκειται για τη μεταφορά των καθημερινών, επαναλαμβανόμενων εργασιών στις μηχανές”, λέει η Karen Hutchings. Αυτό δίνει στους αγοραστές και στους διαχειριστές ταξιδιών περιθώρια περαιτέρω στρατηγικών εργασιών.

Τέλος αναφέρθηκε στη διάσκεψη ότι η διαχείριση των επαγγελματικών ταξιδίων πρέπει επίσης να αλλάξει καθώς αλλάζει ο κόσμος της εργασίας. Στην επονομαζόμενη gig οικονομία όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται δωρεάν, ισχύουν άλλοι κανόνες για τα επαγγελματικά ταξίδια, σύμφωνα με τον Peggy Smith, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Worldwide ERC. Η ενασχόληση με την κινητικότητα καθίσταται παράγοντας διατήρησης της εργασίας για τους νέους.