Ο πολιτισμός οδηγεί τις εξελίξεις, τις διαμορφώνει και διδάσκει τη συνεργασία και τον ανθρωπισμό. Με αυτές τις προτεραιότητες, με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», πραγματοποιείται η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) από τις 12 ως τις 15 Μαΐου του 2016 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης.
Η 13η ΔΕΒΘ αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η έκθεση προσβλέπει σταθερά στη διεύρυνση των οριζόντων της ανάγνωσης, την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών, την ανάδειξη νέων, αλλά και την αναγνώριση παλαιότερων εγχώριων και διεθνών δημιουργών, καθώς και τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την κοινωνικοπολιτική εθνική και διεθνή συγκυρία.
Την ίδια στιγμή συνιστά και ένα μείζον κοινωνικό γεγονός, καθώς συνδέει διαδραστικά τους δημιουργούς και τους αναγνώστες, ενώ κινητοποιεί ουσιαστικά πολιτιστικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε μια διοργάνωση διεθνούς και υπερτοπικού ενδιαφέροντος.
Η 13η ΔΕΒΘ, που έχει ελεύθερη είσοδο, θα καλύψει τρία περίπτερα και θα επεκταθεί σε πολλά επίκαιρα αντικείμενα και πεδία, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι:
- Το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η τιμώμενη χώρα Ρωσία, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, με τη συμμετοχή Ρώσων εκδοτών και συγγραφέων. Η συμμετοχή της Ρωσίας είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει παρουσιάσεις συγγραφέων και ποιητών, σύγχρονων αισθητικών και λογοτεχνικών ρευμάτων, προβολές ταινιών και animation, αλλά και προγραμμάτων μετάφρασης (από τα ρωσικά στα ελληνικά). Ακόμη, θα αναδειχθούν οι θησαυροί των μουσείων της Ρωσίας και το κοινό θα παρακολουθήσει πλήθος εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν τη σχέση της με την Ελλάδα.
- Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής έκθεσης υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, στοχεύει να αναδείξει την σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του. Στο πλαίσιο του θα πραγματοποιηθούν: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις -στρογγυλά τραπέζια-, παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογραφιών από φωτογράφους και φωτορεπόρτερ που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.ά.
- Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών διευρύνεται στην 3η του διοργάνωση με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες, δίνοντας και φέτος το βήμα σε νέες λογοτεχνικές φωνές.
- Το Φεστιβάλ Μετάφρασης θα φιλοξενηθεί σε ξεχωριστό περίπτερο και περιλαμβάνει πολλές ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετάφρασης, παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων στήριξης της λογοτεχνικής μετάφρασης και του The Language Project–Translation Slam, με συμμετοχές εμβληματικών προσώπων του πεδίου της μετάφρασης.
- Η συμμετοχή πολλών ξένων χωρών με εκδότες και συγγραφείς από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κροατία, Σλοβακία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία κ.ά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά και τα ινστιτούτα των εν λόγω χωρών στην Ελλάδα.
Επίσης, θα υλοποιηθούν πολλές λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, η παιδική & εφηβική γωνιά, καθώς και το φιλολογικό καφενείο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.
Μαζί με την 13η ΔΕΒΘ γιορτάζει και η Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό παράλληλες πολιτιστικές δράσεις θα διοργανωθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.