Η Abta θέλει η κυβέρνηση να επιδιώξει τη διεθνή συμφωνία για το καθεστώς εμβολιασμού των παιδιών μετά την κατάργηση του τεστ Covid-19 για εμβολιασμένες αφίξεις από την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Abta, Mark Tanzer, δεν προβλέπει ταχεία εναρμόνιση των απαιτήσεων, επισημαίνοντας: «Η διεθνής συνεργασία μέσω της πανδημίας δεν ήταν στο επίπεδο που θα θέλαμε».

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκπομπή του Travel Weekly, ο Tanzer είπε: «Υπάρχει σύγχυση ως προς το τι σημαίνει πλήρως εμβολιασμένος για τα παιδιά. Άλλοι προορισμοί εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τα παιδιά ως πλήρως εμβολιασμένα όταν έχουν κάνει μόνο ένα εμβόλιο ή όταν ταξιδεύουν με πλήρως εμβολιασμένους γονείς».

Η Abta θέλει «αμοιβαία κατανόηση του τι σημαίνει «πλήρως εμβολιασμένοι» και να αρθούν οι περιορισμοί για τα παιδιά που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία», είπε.

«Εμβολιάζουμε τα παιδιά διπλά τώρα [και] χαίρομαι που βλέπω το πρόγραμμα εμβολιασμού να επεκτείνεται και στα μικρότερα παιδιά».

Αλλά αυτή τη στιγμή, ο Tanzer υποστήριξε ότι «είναι μια μικτή εικόνα» στους προορισμούς, λέγοντας: «Προς το παρόν, οι άνθρωποι πρέπει λίγο πολύ να ελέγξουν με βάση τον προορισμό ποιες είναι οι απαιτήσεις. Πρέπει επίσης να ελέγξουν τις συμβουλές του Υπουργείου Εξωτερικών για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα και έξω από προορισμούς.

«Φυσικά, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι τουριστικοί πράκτορες θα μπορούν να βοηθήσουν».

Η Abta επιδιώκει επίσης μια περαιτέρω απλούστευση του Έντυπου Εντοπισμού Επιβατών (PLF) που συμπληρώθηκε από όλες τις αφίξεις μετά την αφαίρεση των ενοτήτων που σχετίζονται με τις δοκιμές του εντύπου για όσους εμβολιάστηκαν πλήρως από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ο Tanzer επέμεινε: «Το PLF πρέπει οπωσδήποτε να απλοποιηθεί. Το συγκρίναμε με ισοδύναμα της ΕΕ και μοιραστήκαμε αυτές τις πληροφορίες με την κυβέρνηση. Δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η έκδοσή μας.

«Δημιουργήθηκε ως απάντηση στις απαιτήσεις δοκιμών. Ίσως ένα μέρος του θα παραμείνει ως μέρος των γενικών Προηγμένων πληροφοριών επιβατών. [Αλλά] πρέπει να ψηφιοποιηθεί».

Ο επικεφαλής της Abta θα ήθελε επίσης μια αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι «οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον περιορισμό της ανάπτυξης των παραλλαγών».

Είπε: «Η ιδέα ότι μια διεθνής οικονομία όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κρατήσει έξω μια παραλλαγή του ιού μέσω ταξιδιωτικών περιορισμών δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία. Η παραλλαγή του Omicron πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στην κοινότητα. Η αναγνώριση αυτού από την κυβέρνηση θα ήταν καλή».

Η Abta θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τις απαιτήσεις προορισμού. Ο Tanzer επιβεβαίωσε: «Κάνουμε πολλή δουλειά με προορισμούς για να διατηρήσουμε τη ροή των πληροφοριών στα μέλη ώστε να μπορούν να το μεταδώσουν στους πελάτες».