Η Airports Council International (ACI) World έχει ανανεώσει τη δέσμευσή της για τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος των αερομεταφορών και κάλεσε τις διεθνείς και εθνικές ρυθμιστικές αρχές να υποστηρίξουν τη βιομηχανία αεροδρομίων στην επίτευξη των συλλογικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ένα βασικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε στην 31η Παγκόσμια Ετήσια Γενική Συνέλευση του ACI (WAGA) και το οποίο υποστήριξε το θέμα της αειφορίας του ετήσιου συνεδρίου ACI World, σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αεροπορικού οικοσυστήματος.

Αναγνώρισε την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης αποκατάστασης με τη μείωση και την προληπτική αντιμετώπιση των κινδύνων και την αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών των αεροδρομίων, εξισορροπώντας τα σωστά με τις περιβαλλοντικές πτυχές της επιχείρησης.

Σημειώνοντας τον αντίκτυπο του COVID-19 σε ολόκληρο τον τομέα των αερομεταφορών και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ αεροπορικών και μη αεροπορικών φορέων, η ACI World επιβεβαίωσε τη δέσμευση του κλάδου να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, να αγκαλιάσει την τεχνολογία και την καινοτομία, να εργαστεί για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κοινού και τις κοινωνικές αξίες και, για την προστασία της βιοποικιλότητας και την πρόληψη της εμπορίας άγριων ζώων.

Ως εκ τούτου, το ψήφισμα αποφάσισε να ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα εθελοντικά σχέδια δράσης τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα και να ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στον πυρήνα των επιχειρηματικών τους στρατηγικών.

Επιπλέον, κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποστηρίξουν και να εργαστούν σε συνεργασία με τη βιομηχανία αεροδρομίων για την επίτευξη των συλλογικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.